Minna ja Reijo Oksanen tuottavat Pöytyän Yläneellä luomukananmunia. Luomu merkitsee pariskunnalle laatua ja erikoistumista. Kanat ovat uteliaita ja aktiivisia työkavereita, joiden hyvinvointi maistuu tuottajan mielestä kananmunassa.

Kun saapuu Oksasen tilan pihaan, ensin huomio kiinnittyy laitumella oleviin komeisiin hevosiin. Tilan koirat tervehtivät innokkaasti vieraita. Sitten näkyvät puhtaan valkoiset kanat ulkotarhassa. Niitä on paljon. Tungosta ei silti ole, sillä kanoilla ja laumanvartijoina toimivilla muutamalla kukolla on hulppeasti tilaa ulkoilla ja rantahiekkaa kylpyjä ja kuopsuttelua varten.

”Niillä olisi vielä lisää tilaa tuolla kanalan takana pellolla, mutta suurin osa tykkää olla tässä kanalan läheisyydessä”, kertoo tilan emäntä Minna Oksanen.

Oksasen tila sijaitsee Pöytyän Yläneellä, keskellä perinteistä Varsinais-Suomalaista maalaismaisemaa. Minna ja Reijo Oksanen tuottavat luomukananmunia Kultamunalle ja paikallisiin Rekoihin. Tilalla on yhteensä 12 000 kanaa. Millaisia työkavereita kanat ovat?

”Mukavia, joskus vähän liiankin mukavia”, nauraa Minna Oksanen. ”Ne tykkäävät, kun jutellaan ja rapsutellaan. Kanat oppivat helposti tuntemaan hoitajansa ja vastailevatkin minulle, kun niille tuolla kanalassa paljon juttelen.”

Oksasen tilan kanat viihtyvät ulkona nokkien ja kuopsuttaen.

Yllättävän fiksuja

Eri rodut ovat persoonaltaan vähän erilaisia, osa on hyvinkin seurallisia. Reijo Oksanen kertoo, että nykyinen Lohmann-rotu on aiempaa rotua helpompi, kun ne eivät tule koko ajan ihan kiinni hoitajaan tai lennä pään päälle istumaan.

Reijon mukaan kanat ovat yllättävän fiksuja. Häneen ne pitävät enemmän etäisyyttä kuin Minnaan, koska Minna on kanalassa enemmän. Ulkotarhassa olevat kanat eivät talon väen liikuskeluun reagoi, mutta kyläilijän äkkinäinen liike saa koko parven lehahtamaan kauemmas.

Minna Oksanen myös laulaa kanalassa, josta löytyykin kiitollinen yleisö. Iltaisin viimeisenä Minna toivottaa kanoille hyvää yötä. Kanarouvat ovat oppineet vastaamaan pulputtamalla.

Luomukanalassa on tilaa kuopsuttaa. Ulkona olevat kanat ovat kerääntyneet pienempiin ryhmiin. Ne ovat Minnan mukaan tarkkoja siitä, että menevät kanalaan aina saman sisäänkäynnin kautta. Kukot leveilevät sisäänkäyntien katoilla. Reijo Oksasen mukaan heidän kukoillaan ei ole minkäänlaista kelloa, vaan kukonlaulun aika voi olla vaikkapa kahdelta aamuyöllä.

Oksasten mukaan työssä parasta on yrittäjän vapauden lisäksi asiakaspalaute.

”Useammat ovat sanoneet, että kellään ei ole niin hyviä kananmunia kuin meillä”, iloitsee Minna Oksanen.

Hyvinvointi maistuu luomukananmunan maussa

Minna ja Reijo pohtivat, mikä makuun eniten vaikuttaa. Reijo on sitä mieltä, että kanojen hyvinvointi näkyy munien maussa. Stressaantuneen kanan muna ei maistu hyvältä.

Oksasen tilalla kanat syövät oman tilan ja lähialueen tilojen luomuviljaa- ja valkuaista sekä jonkin verran luomutiivistettä. Ne saavat virikkeeksi myös heinää ja kesällä nurmea.

Mitä terveisiä luomukananmunien tuottajilla on kuluttajille? Reijo ja Minna Oksasen mukaan luomua kannattaa suosia. Se on luotettava, sertifioitu järjestelmä. Ja Oksasen tilalla hommat halutaan hoitaa huolella, vaikka vapaa-aika jääkin vähemmälle.

Mistä tunnistaa luomukananmunan?

Kauppojen hyllyillä kananmunissa on monia vaihtoehtoja, ja pakkauksissa on useita termejä. Erilaiset kananmunat on eroteltu toisistaan kananmunan kuoreen painetulla koodilla, joka kertoo tuotantotavan, maan ja kanalan. Tuotantotavan kertoo koodin ensimmäinen numero. Luomukananmunat tunnistaa pakkauksessa olevasta luomumerkistä, sekä kananmunan kuoressa olevasta leimasta, jonka ensimmäinen numero on 0.

Luomumerkin lisäksi luomukananmunan tunnistaa katsomalla
alkaako kuoressa oleva koodi numerolla 0.

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.