Maistuuko luomu paremmalle? Makuasia! Ainakin luomu on täynnä luonnollisia makuja ilman mitään keinotekoista.

Koska lisäaineiden käyttö on rajoitettua, luomutuotteissa käytetään aitoja raaka-aineita. Niinpä jos tuotteessa on luomumerkki, voit olla varma, että myös sen aromit ja värit ovat peräisin luonnosta.

Se, miltä ruoka maistuu, on kokonaisvaltainen kokemus. Luomun tekijöille on tärkeää tuottaa korkealaatuista ruokaa, mutta luomuun on pakattu paljon muutakin hyvää: niin ympäristön, eläinten kuin ihmistenkin hyvinvoinnin huomioon ottaminen. Luomusta jää hyvä maku.

Joitakin lisäaineiksi luokiteltavia aineita luomussakin saa käyttää. Tällä hetkellä luomussa sallittuja aineita on noin 10 % tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista. Jotkin lisäaineet ovat välttämättömiä elintarviketurvallisuuden kannalta, kuten nitriitti, jonka sallittu määrä on kuitenkin vain puolet tavanomaisesta. Lisäksi suurin osa luomussa sallituista lisäaineista on peräisin luonnosta. Kokonaan kiellettyjä ovat fosfaatit, keinotekoiset makeutus- ja väriaineet, muunneltu tärkkelys sekä aromivahventeet.

Miksi elintarvikkeisiin sitten lisätään keinotekoisia lisäaineita? Me kuluttajat arvostamme täyteläistä makua, kirkkaita värejä, miellyttävää koostumusta ja jopa vuosien säilyvyyttä. Lisäaineiden avulla näitä ominaisuuksia saadaan usein edullisemmin tai pystytään esimerkiksi vähentämään rasvan määrää. Luomuelintarvikkeiden valmistajat käyttävät keinotekoisten lisäaineiden sijaan enemmän aitoa raaka-ainetta sekä luonnosta peräisin olevia ainesosia.

HS Mielipide 14.6.2020: Luomu ei voi olla lisäainepommi

Tiesitkö?
  • Luomuelintarvikkeen raaka-aineista vähintään 95 % on peräisin luomutilojen tuotannosta tai luomukeruualueilta. Loput 5 % saa olla raaka-aineita, joita EU:n arvion mukaan ei ole vielä luomuna saatavissa.
  • Suomessa on mahdollista lisätä luomumaitoon D-vitamiinia. Vaikka luomusäädökset kieltävät elintarvikkeiden täydentämisen, Suomessa on kuitenkin oma laki, joka sallii D-vitamiinin lisäämisen rasvattomaan homogenoimattoman luomumaitoon.

Lue lisää: Ruokaviraston ohjeet luomuelintarvikkeille