Kana on luonnostaan utelias, oppiva ja sosiaalinen eläin. Sen vuoksi onkin selvää, että väljemmät tilat, vapaasti liikkuminen ja lajille sopivat virikkeet lisäävät kanojen hyvinvointia.

Luomukanaloissa tilaa on enemmän kuin missään muussa kananmunien tuotantotavassa. Kun ulkokanalassa ja vapaan kanan kanalassa voi olla yhdeksän eläintä neliömetrin alueella ja virikehäkkikanoja yli 13 neliömetrillä, luomukanala on mitoitettu niin, että neliömetrillä on enintään kuusi kanaa. Luomukanat pääsevät myös ulkoilemaan vähintään toukokuusta lokakuuhun, ja ulkona tilaa onkin hulppeat neljä neliömetriä yhden kanan kuopsuteltavaksi.

Luomukanalan väljemmät tilat antavat kanoille mahdollisuuden levätä orsilla ja valita itselleen pesäpaikan, jonne munivat. Kun tilaa on enemmän, myös kanoille luontainen arvojärjestys toteutuu paremmin.

Luomukanalassa kanoilla on virikkeitä ja tilaa kuopsuttaa. Kuvassa kanoja luomukanalan ulkotarhassa. Kuva: Pro Luomu / Olli Häkämies
Luomukanalassa kanoilla on virikkeitä ja tilaa kuopsuttaa. Kuvassa kanoja luomukanalan ulkotarhassa. Kuva: Pro Luomu / Olli Häkämies

Päivänvaloa ja virikkeitä kanoille

Luomukanalassa on aina myös ikkunoita, jotta eläimet saavat päivänvaloa. Aamu ja ilta ovat kanojen aktiivisinta aikaa. Silloin ne nokkivat ja kuopivat, kuljeskelevat ja tekevät lentopyrähdyksiä. Ja toki höyhenet täytyy pitää puhtaina ja järjestyksessä, siksi kanoille on tärkeää kylpeä pehkuissa tai hiekassa.

Luomukanaloiden paremmat olot on kirjattu luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin, joten valitessasi kaupan hyllyltä luomukananmunia, voit luottaa siihen, että kanojen hyvinvointi on otettu tavanomaista paremmin huomioon.

Luomukanojen hyvinvointi onkin arvioitu korkeimmaksi kaikista kananmunien tuotantotavoista ja Dava Foodsin teettämän tutkimuksen mukaan jopa 18 % suomalaisista kertoo valitsevansa luomuvaihtoehdon ostaessaan munia. Suomessa kaikista päivittäistavarakaupoista myytävistä kananmunista jo 20 % on luomukananmunia.

Lue lisää: Eläintiedon Kuluttajan opas

Mitä kananmunien koodit kertovat? 🥚

Kananmunien kuoreen on painettu koodi, joka kertoo tuotantotavan, maan ja kanalan. Tuotantotavan kertoo koodin ensimmäinen numero.

  • 0 = luomu
  • 1 = ulko
  • 2 = lattia
  • 3 = virike

Luomumunat tunnistat pakkauksen luomumerkistä sekä kananmunan leimasta, jonka ensimmäinen numero on 0. Kansallinen eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaverkosto (Eläinten hyvinvointikeskus) on arvioinut, että luomukanalassa kanojen hyvinvoinnin taso on tuotantotavoista korkein.