Tonkimista ja kuopsuttelua sekä tilaa levätä ja nukkua omassa lajityypillisessä asennossa. Esimerkiksi tällaiset asiat luomussa halutaan eläimille taata ja siksi ne on kirjattu luomutuotannon ehtoihin.

Kun on enemmän tilaa, voi elää eläimellisempää elämää. Luomueläinten hoidon vaatimuksissa ja ruokinnassa on otettu huomioon eri lajien luontaiset tarpeet. Kanoille annetaan nokittavaa, sioille tongittavaa ja märehtijöille laidunnurmea märehdittäväksi.

Luomulehmät pääsevät kesällä laitumelle ja navetassa vasikat kasvavat ryhmäkarsinoissa, joissa mahtuu juoksemaan ja leikkimään ikätovereiden kanssa. Kanalassa kanoilla on tilaa kylpeä pehkuissa ja munia pesään. Luomusikalassa emakoita ei pidetä häkeissä, vaan ne synnyttävät ja imettävät possujaan vapaina.

Väljemmistä tiloista on monenlaista hyötyä eläimille. Ne edistävät eläinten terveyttä ja eläimillä on paremmat mahdollisuudet lajityypilliseen käyttäytymiseen. Luomussa annetaan mahdollisuus eläimelliseen menoon: luomueläimille taataan ulkoilu, päivänvaloa myös sisätiloissa, kuivat pehkut ja lajitovereiden seura.

Jos ulkoilu ihmisillä ylläpitää terveyttä, niin sitä se tekee myös eläimille, ja on niille mitä luontaisinta toimintaa. Kaikki luomueläimet pääsevät ulos vähintään kesällä: naudat ja lampaat laiduntamaan, luomupossu tonkimaan ulkotarhaan ja kanat nokkimaan ja tekemään lentopyrähdyksiä.

Eläinten käyttäytyminen kertoo, miten ne voivat. Riittävä tila ja liikkumismahdollisuus vähentävät eläinten stressiä, häiriökäyttäytymistä ja sairastavuutta.

Luomueläinten rehu koostuu luomuviljellyistä raaka-aineista, jotka tuotetaan pääasiassa joko omalla luomutilalla tai hankitaan alueen muilta luomutiloilta.

Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista korkeammat vaatimukset.

Lue lisää Eläintiedon Kuluttajan oppaasta.