Pörriäisiä, perhosia, lintuja, maanalaista elämää – kaikkea tätä löytyy luomutiloilta. Yksi luomun selkeimmistä ympäristöhyödyistä onkin luonnon monimuotoisuuden tukeminen.

Luomun menetelmät tekevät ympäristöstä monille lajeille mieluisan. Monimuotoinen kasvillisuus ja laiduntaminen houkuttelevat hyönteisiä, ja niiden perässä hyönteisiä syöviä lintuja. Maan hyvästä kunnosta huolehtiminen ja eloperäiset lannoitteet lisäävät monimuotoisuutta maan alla.

Tutkijat ympäri maailmaa ovat huolissaan luontokadosta, etenkin hyönteisten ja lintujen nopeasta vähenemisestä. Samanlaista kehitystä on havaittu myös Suomessa: esimerkiksi pölyttäjähyönteiset, peltosirkut ja pääskyset ovat vähentyneet nopeasti. Luomutuotannon menetelmät, kuten monipuoliset viljelykierrot ja se, että kemiallisia torjunta-aineita, kuten glyfosaattia tai neonikotinoideja, ei käytetä, lisäävät luonnon monimuotoisuutta monin eri tavoin ja tarjoavat elinympäristön myös monille vaarantuneille lajeille.

Lue lisää: Suomalainen tutkimus: Linnut viihtyvät luomueläintiloilla (Yle 16.5.2019)

Lue lisää: Suomalais­tutkimus: Suosittu rikkakasvi­myrkky osoittautui luultuakin vaarallisemmaksi – kimalaiset sekosivat ja menettivät muistinsa (Helsingin Sanomat 21.10.2021)

Pelastetaan pölyttäjät ja muut pörriäiset

Luonto tarjoaa meille monia arvokkaita asioita, joita kannattaa vaalia. Esimerkiksi pölyttäjähyönteisten väheneminen vaikuttaa suoraan monien viljelykasvien satoihin.

Ilman pölyttäjiä meiltä puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät, monet vihannekset, pähkinät, kahvi ja kaakao.

Luomu on hyvä merkki myös pölyttäjille, koska se lisää elinympäristöjen kirjoa ja vähentää pölyttäjien altistumista torjunta-aineille.

Lue lisää: Ylen Pelasta pörriäinen -kampanja

Katso Yle Areenasta luontodokumentti: Mesipistiäiset katoavat