Markku Janhunen on yli kymmenen vuoden ajan tuonut luomutuotteita Suomeen. Pitkän kokemuksen perusteella hän sanoo, että myös ulkomaiseen luomuun voi luottaa. Työstään hän jaksaa innostua joka päivä, ja iloitsee osaavasta tiimistään.

Hippiasioita ja hifistelyä. Sellainen oli Markku Janhusen käsitys luomusta 11 vuotta sitten, kun hänestä tuli Midsona Oy:n toimitusjohtaja ja Urtekram-luomutuotteiden maahantuoja.

”En tiennyt luomusta juuri mitään. Ostin kyllä välillä luomua, mutta ajattelin, että se on luksustuote ja välillä vähän outoa, hippihommaa”, hän nauraa.

Aika nopeasti käsitys kuitenkin muuttui, kun tietämys luomusta lisääntyi. Tänä päivänä luomu edustaa Markulle vahvasti arvoja, kuten luonnon monimuotoisuuden vaalimista, ilmastonmuutokseen liittyviä asioita ja vastuullista kuluttamista.

Vielä 11 vuotta sitten Markku Janhunen ei omien sanojensa mukaan tiennyt luomusta mitään.

Voiko ulkomaiseen luomuun luottaa?

Vaikka kuluttajien tietoisuus luomusertifioinnin vaatimuksista ja valvonnasta on lisääntynyt, edelleen osa suhtautuu epäillen ulkomaiseen luomuun. Markun mukaan se on turhaa, koska valvonta kattaa koko tuotantoketjun. Alkuperämaassa viljelijää valvotaan ja viimeistään rajalla raaka-aineista otetaan näytteet. Sen lisäksi tehtaalla raaka-aine tutkitaan ja viranomainen valvoo valmistusta.

”Me auditoimme myös itse kaikki viljelijät ja raaka-aineiden toimittajat sekä teemme omat testit varastossa. Seula on äärimmäisen tarkka”, Markku kertoo.

Hän muistaa uransa ajalta yhden ainoan kerran, jolloin raaka-aineesta on löytynyt torjunta-ainejäämiä. Asia selvitettiin tuolloin perinpohjaisesti ja selvisi, että jäämät olivat peräisin kontissa aiemmin olleista tavanomaisista tuotteista.

Markku näkee työssään, miten ilmaston muuttuessa ääriolosuhteiden lisääntyminen vaikuttaa ruuantuotantoon, mutta myös sen, miten kestävä viljely auttaa viljelijää.

”Sadot ovat heitelleet todella rajusti viime vuosina ja välillä on isoja vaikeuksia joissakin raaka-aineista. Ei tällaista ole aiemmin tässä mittakaavassa ole ollut”, hän kertoo.

Markun mukaan viljelijöille näyttää olevan tärkeää, että kun on riittävän kauan ollut luomussa ja maa on hyvässä kunnossa, niin saa paremman sadon. Mutta hyvin hoidettu maa kestää myös kuivuutta ja liiallista kosteutta paremmin.

Markku pohtii ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden katoamista. Ne eivät ole vain paikallisia ilmiöitä, vaan globaali haaste, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sen takia meidän täällä Suomessa kannattaa miettiä, onko ulkomailla tuotettu ruoka vastuullisesti viljelty.

Tehtävänä auttaa tiimiä onnistumaan

Aloittaessaan Urtekram Oy:n leivissä (nykyään osa Midsonaa), Markku vaihtoi 30 henkilön tiimin yksin keittiön pöydän ääressä työskentelyyn. Kauaa hän ei kuitenkaan itsekseen puurtanut, vaan kokosi osaavia ihmisiä ympärilleen. Nykyään yrityksellä on Suomessa 30 työntekijää ja pian määrä kasvaa hiljattain tehtyjen yrityskauppojen seurauksena.

Markku pelasi aikoinaan vakavissaan jääkiekkoa, nykyään omien sanojensa mukaan seniorijääkiekkoa. Kilpailuvietti on kuitenkin jäljellä ja sitä on mukava toteuttaa kisaamalla vaikka golfissa.

Markku Janhunen on pelannut vakavissaan jääkiekkoa sekä valmentanut nuorten jääkiekkojoukkuetta.

Markku myös valmensi kahdeksan vuotta nuorten joukkuetta. Valmentamisessa ei riitä, että vain mennään paikalle ja tehdään jotain kivaa, vaan siihen pitää paneutua ja kaikista pelaajista täytyy välittää. Markun mielestä jotain samaa on hänen työssään toimitusjohtajana. Hän mielellään ajattelee, että hänen tehtävänään on auttaa työntekijöitä ja varmistaa, että heillä on työkalut haasteiden ratkaisemiseen.

Markku on iloinen siitä, että hänellä on osaava tiimi, jonka kanssa on hienoa tehdä asioita yhdessä. Kukaan ei osaa kaikkea yksin.

”Olen hirveän kiitollinen näistä vuosista, että olen päässyt tekemään töitä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on hurja palo tekemiseen. Mahtava tsägä on käynyt, että on löytynyt osaavia ihmisiä ympärille”, hän sanoo.

Esimiehenä toimimiseen kuuluu palautteen antaminen myös silloin, kun kaikki ei suju aivan toivotulla tavalla. Markku toivoo, että osaisi antaa palautetta rakentavasti ja myös haluaa kehittyä siinä. Onnistumisesta hän iloitsee tiimin kanssa ja antaa mielellään kiitosta.

”Kiitos on kyllä kaunis sana. Se on vahva sana”, Markku sanoo.

Tutustu luomun tekijöihin

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.