Saara-Kaisa Törmälä saa edistää työssään itselleen tärkeitä arvoja. Vastuullisuuspäällikön ratkottaviksi tulevat asiat eivät ole helppoja, mutta sitäkin paremmalta onnistuminen tuntuu. Yhteistyö koko arvoketjun kanssa muuttaa maailmaa paremmaksi tuote kerrallaan.

Saara-Kaisa Törmälä on juuri ehtinyt nauttia myöhäistä aamupalaa. Etenkin etätyöpäivinä työt imaisevat mukanaan heti herättyä, joten syöminen saattaa muistua mieleen vasta myöhemmin. Hybridityö on kuuden henkilön vastuullisuustiimille tuttua jo ajalta ennen koronapandemiaa.

” Etätyö oli aikoinaan itselleni pieni vastuullisuusteko, sillä minulla oli pitkä matka töihin joko autolla tai julkisilla. Nykyään onneksi pyöräilymatka”, Saara-Kaisa sanoo.

Saara-Kaisa on unelma-ammatissaan. S-ryhmän vastuullisuuspäällikkönä hän saa ratkoa haasteita koko arvoketjun mitalta. Pöydällä onkin isoja asioita, kuten arvoketjun päästöt, vesivastuullisuus, biodiversiteetti ja eläinten hyvinvointi.

”Iso draiveri tässä on se, että saan yrittää vaikuttaa vaikeisiin asioihin. Mutta eniten tykkään siitä, että saan tehdä omien arvojeni mukaista työtä”, Saara-Kaisa kertoo.

”Luomu on konkreettinen tuote ja merkki, joka on selkeästi biodiversiteettivalinta.”

Saara-Kaisalla on kokemusta arvoketjun eri osista. Hänellä on sekä teknillisen alan koulutus että paperit maatalous- ja metsätieteellisestä. Elintarvikealan vastuullisuusteemat tulivat tutuksi Fazerilla työskennellessä.

” Opiskeluaikana olin suorittamassa puolen vuoden harjoittelua luomuun tähdänneellä lypsylehmä- ja lammastilalla. Siitä on hyötyä eläinten hyvinvointiin ja biodiversiteettiin liittyvissä asioissa. Nyt työskentelen ihan arvoketjun toisessa päässä ja tosi lähellä kuluttajaa, jossa monialaisuus tuo paljon mukavaa haastetta työhön”, hän kertoo.

Juuri luonnon monimuotoisuus ja eläinten hyvinvointi linkittyvät Saara-Kaisan työssä luomuun, joka hänen mielestään kuuluu vastuulliseen ruokakoriin.

”Luonnon monimuotoisuus on tulossa jopa vahvemmaksi teemaksi kuin ilmasto. Luomulla on tärkeä merkitys meille myös valikoimanäkökulmasta: se konkreettinen tuote ja merkki, joka on selkeästi biodiversiteettivalinta”, Saara-Kaisa sanoo.

Saara-Kaisa pitää hyvänä luomun monipuolisuutta, joka antaa mahdollisuuden valita oman arvomaailman mukaisesti – haluaako esimerkiksi ostaa hedelmiä ilman torjunta-aineita, mahdollisimman vähällä kemikaalikuormalla tai arvottaako korkealle eläinten hyvinvointia.

Vastuullista vettä

Vesivastuullisuus on olennainen osa Saara-Kaisan työtä. Se ottaa huomioon kaikki näkökulmat, kuten virtuaalisen veden sitoutumisen ja päästöt vesistöihin.

”Olemme Suomessa virtuaalisen veden tuojia eli tuomme tuotteen sisällä siihen sitoutuneen veden vähävaraisilta alueilta. Meillä on täällä vesivarantoja ihan eri lailla ja siksi esimerkiksi vihanneksissa täsmävalinta on kotimaisuus. Luomu on myös hyvä juttu, sillä siinä ei käytetä synteettisiä torjunta-aineita ja keinolannoitteita, jotka voivat heikentää vesistöjen tilaa”, Saara-Kaisa kertoo.

Vesi on Saara-Kaisalle selvästi tärkeä aihe. Vesiteema jatkuu myös vapaa-ajalla.

”Lumi ja vesi ovat minulle tosi tärkeitä elementtejä. Harrastan vapaalaskua sekä leijalautailua talvella lumella ja kesällä vedessä”, hän kertoo.

Kesästä hän toivookin erityisesti hyvää kesää Itämerelle. Ettei olisi paljon levää ja ennen kaikkea, että meri voisi hyvin.

”Kesästä toivon erityisesti hyvää kesää Itämerelle.”

Taistelu hävikkiä vastaan

Saara-Kaisa on tunnettu vauhdikkaista lajeista, mutta kaikki eivät ehkä tiedä, että hän on myös ahkera kokkailija. Kotoa löytyy aina paljon erilaisia kasviksia, esimerkiksi juureksia, jotka säilyvät pitkään ja jotka saa vielä nahistumisen jälkeenkin elävöitettyä laittamalla ne veteen. Juurekset voi myös käyttää kuorineen vaikkapa uunijuureksina, joten hävikkiä ei synny. Hyvin usein Saara-Kaisa valitsee esimerkiksi porkkanat luomuna.

”Parhaita ovat helpot ja nopeat ruuat, joiden tekemiseen voi ottaa lapsen mukaan. Haluan näyttää hänelle, miten ruokaa laitetaan ja miten voi jatkaa raaka-aineiden elämää ruokahävikistä uudeksi ruuaksi. Olen aika hyvä hävikintappaja”, Saara-Kaisa sanoo.

Kuten hävikin vähentäminen, myös moni muu vastuullisuusteko vaatii paljon töitä excelin parissa. Tylsää se ei kuitenkaan ole, vaan laskelmien kautta löytyy juuri niitä syy-seuraussuhteita, joiden tunteminen auttaa jälleen yhden askeleen kohti vastuullisempaa liiketoimintaa.

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.