Ilmassa tuoksuu olut. Nyt ollaan Nokian Panimolla, jossa on valmistettu kuluttajille luomuolutta jo kymmenisen vuotta. Janne Paavola astui panimon toimitusjohtajan saappaisiin keväällä 2021 vastaamaan yrityksen toiminnasta.

Janne Paavolan mieleenpainuvin luomumuisto liittyy tietenkin olueen. Jannelle on jäänyt erityisesti mieleen yksi kavereiden kanssa tehty kalareissu vuosien takaa.

 ”Elettiin aikaa, jolloin meidän panimon luomuolut oli vielä ruskeassa lasipullossa. Yksi kavereistani ei ollut sanonut muille mitään, että oli ottanut salaisesti kylmälaukkuun kaikille luomuoluet mukaan. Oli hieno keli ja kaikilla oli siinä yhdet luomuoluet. Se oli hieno luomutuotehetki”, muistelee Janne.

Janne korostaakin, että sillä on suuri merkitys missä oluen nauttii. Vaikka olisi samakin olut, niin se nautintotilanne vaikuttaa valtavasti siihen oluen maistelukokemukseen.

Panimon toimitusjohtajana reilu vuosi sitten aloittanut Janne iloitsee siitä, että saa tehdä töitä elintarviketuotannon parissa.

Isojen kokonaisuuksien hallintaa

Vaikka panimotuotteiden suurin sesonki eli kesäaika on vasta edessä, pitää panimon toimitusjohtajalla Janne Paavolalla kiirettä. Meneillään on ollut hyvä kasvu, joten isoja investointejakin on luvassa. Tuotantokapasiteetin lisääminen on kuitenkin suhteellisen hidasta ja kallista verrattuna moneen muuhun alaan.

”Edeltävät investoinnit eivät ole vielä edes maalissa, kun seuraavia jo suunnitellaan tulevalle syksylle. Se pitää meidät kaiken muun ohella kiireisenä”, kertoo Janne.

Normaalisti Janne on kaksi päivää viikossa töissä panimolla Nokialla ja kolme päivää viikossa Helsingin toimistolla. Päiviin on tullut selkeä työnjako, panimolla ollessa työpäivät keskittyvät tuotannollisiin asioihin ja toimistopäivinä kaupallisiin työtehtäviin. Koska kyse on pienyhtiöstä ja toimistoporukka on pieni, pitää työssä hallita laajasti eri liiketoimen osa-alueita aina tuotannosta markkinointiin ja talousasioista henkilöstöjohtamiseen. 

Tänään Janne on esimerkiksi tutkinut tiehankkeen alustavia suunnitelmia, jotta Nokialla sijaitsevia tuotantotiloja saadaan laajennettua tien toisella puolella sijaitsevalle uudelle tontille. Työpöydällä on ollut myös tulevan investoinnin eli tankkikapasiteetin laajennuksen suunnittelua ja urakoitsijoiden kartoittamista, sillä tarkoituksena on, että laajennus olisi vuoden päästä täysillä käynnissä. Isojen kokonaisuuksien lisäksi toimitusjohtajan työpäivä on pitänyt sisällään vaikuttajakampanjan koordinointia ja sosiaalisen median juttujen kommentointia. 

Oikea ajoitus

Helsinkiin kotiutunut Janne on alkujaan Tampereen kasvatti. Jannen ollessa nuori haaveili hän urheilijan, urheiluvälinemyyjän ja opettajan töistä. Jannella on junioritaustaa tenniksen pelaamisesta ja hänen ensimmäisiin työpaikkoihinsa lukioaikana kuului tennisvalmentajan työt. Opinnot veivät Jannen kuitenkin ensin Vaasaan ja sitten Tampereelle tekemään kauppatieteiden tutkintoa.

Oli vuosi 2013, kun toisen opiskeluvuotensa jälkeen Janne tuli kaverin vinkistä kesätöihin panimolle hallintopäällikön sijaiseksi. Sillä tiellä hän on edelleen. Janne oli panimolla useamman kesän töissä ja teki sinne myös opinnäytetyöt. Valmistuttuaan hän sai panimolta työn ensin kontrollerina, sitten talousjohtajana ja reilu vuosi sitten Janne siirtyi toimitusjohtajaksi. Vuosien varrella Janne on tehnyt montaa hommaa ja saanut samalla nähdä yrityksen huiman kasvun. 

”Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Tämä on hieno yhtiö, jossa olen saanut tehdä pitkään töitä samojen ihmisten kanssa. Minulla on myös halu mennä eteenpäin ja omat uratoiveeni ovat osuneet hyvin yksiin täällä avautuneiden mahdollisuuksien kanssa”, fiilistelee Janne tyytyväisenä.

Janne panimon tuotantotiloissa Nokialla, jossa valmistetaan kuluttajille muun muassa luomuolutta.

Suunnitelmissa uusia luomutuotteita

Panimolla on valmistettu luomuolutta jo kymmenisen vuotta, jolloin panimomestari Riitta Sulkama kehitti ensimmäisen luomuoluen. Tämän suosikkioluen rinnalle tuli viime vuonna markkinoille toinen luomuolut, joka oli rapusesonkia varten kehitelty kausiolut. Nyt sen reseptiikkaa on hieman muutettu ja tämä ruuan kanssa nautittavaksi tarkoitettu luomujuhlaolut tulee kauppoihin heinäkuussa. 

Janne henkilökohtaisesti on viimeisen vuoden aikana innostunut eritoten alkoholittomista oluista. Niitä panimon valikoimassa ei vielä ole, mutta oman position myötä se kategoria on alkanut kiinnostaa. Jannesta ne maistuvat hyvältä ja niissä on aiempaa enemmän valikoimaa. Suunnitelmissa onkin saada tulevaisuudessa tuote tähän kategoriaan.

”Tämä voisi ehdottomasti olla luomuolut, sillä alkoholittomassa olutkategoriassa ei vielä luomutuotteita taida ainakaan minun tietojeni mukaan oikein löytyäkään”, kertoo Janne innoissaan.

Oluiden lisäksi panimolla on runsas valikoima myös virvoitusjuomia ja mocktaileja, ja nyt on pohdittu tuoda markkinoille myös virvoitusjuoma luomuna. Koska keinotekoisia säilöntäaineita ei luomutuotteissa saa käyttää, säilyvyyshaasteiden takia tuotetta ei ole vielä mahdollista valmistaa. Panimolla ei toistaiseksi nimittäin ole pastörointilaitetta, jolla tuote saataisiin kuumennuskäsiteltyä ja näin pidennettyä tuotteen säilyvyysaikaa.

Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla, millaisia kiinnostavia luomutuotteita on tulevaisuudessa luvassa.

Oluen valmistusprosessi kuvattuna myllyltä aina pakkaamoon saakka.

Tenniksestä padeliin

Toimitusjohtajana työt ovat seuranneet aiempaa enemmän kotiin. Silloin kun töitä on enemmän voivat työpäivät venyä pitkiksi, mutta Janne yrittää aikatauluttaa työt niin, että voisi lähtökohtaisesti pitää viikonloput aina vapaana.

Vastapainona työlle Jannelle on tärkeää huolehtia riittävästä unen saannista ja liikunnasta. Mies harrastaakin monipuolisesti erilaisia mailapelejä. Viime vuosina tennis on tosin vaihtunut padeliin, sillä siinä voi pelata useamman kaverin kanssa yhtä aikaa.

”Totta kai siihen vastapainoksi harrastan myös penkkiurheilua”, Janne kertoo naureskellen.

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.