Tuuli kopisuttelee kattomuoveja kasvihuoneessa, jossa luomutomaatit punastuvat pikkuhiljaa. Keväinen kasvun ihme sai toimitusjohtaja Ari Kulmasen aikoinaan kiinnostumaan vihannesalasta, ja markkinoiden taju teki hänestä luomutuottajan.

Kulmasen yrityksen kasvihuoneissa Ikaalisissa ja Honkajoella tuotetaan luomuna tomaattien lisäksi salaatteja, yrttejä ja kurkkua. Niitä lähtee myyntiin ympäri maata yhteensä yli viisi miljoonaa kiloa vuodessa. Ikaalisten Luomu on Suomen suurin luomukasvihuonevihannesten tuottaja.

Päivä kasvihuoneella alkaa aamukuudelta, jolloin henkilökunta hoitaa kasveja tai kerää ja pakkaa kypsät tuotteet. Työ painottuu aamuun, sillä etenkin vuoden valoisina kuukausina lämpötila kipuaa ihmiselle tukaliin lukemiin päivän edetessä. Toimitusjohtaja osallistuu kasvihuoneiden käytännön työtehtäviin mahdollisuuksiensa mukaan.

– Pyrin siihen, että olisin mahdollisimman vähän tietokoneen ääressä, mutta varmaan 80 % työajasta menee silti konttorissa. Myynti ja tarvikehankinnat ovat vastuullani, ja puheluja tulee keskimäärin 150 päivässä, Ari Kulmanen toteaa.

Kuvat: Minna Nurro

Välivuosi on venähtänyt

Kulmanen on itseoppinut luomupuutarhuri ja vihanneskauppias. Hän päätyi alalle vähän sattumalta: nuorena Ari päätti pitää koulun jälkeen välivuoden ennen opintojen jatkamista, ja meni töihin kotipaikkakunnallaan Honkajoella sijaitsevalle kasvihuoneelle. Ja on sillä tiellä yhä.

– Välivuosi koulusta on venynyt 30 vuodeksi, Kulmanen nauraa.

Nuori mies viihtyi kasvihuoneella töissä useamman vuoden, ja tutuiksi tulivat sekä puutarhapuoli että tuotteiden markkinointi. Mikä sai hänet tuolloin kiinnostumaan tosissaan vihannesten kasvattamisesta?

– Kevät ja kasvun ihme. Se on hieno hetki, kun aurinko nousee ja kasvit kasvavat tehokkaasti.

Vuosituhannen vaihteessa Kulmanen lähti pienosakkaaksi uuteen yritykseen, Ikaalisten Luomuun. Luomukasvihuonetuotanto oli Suomessa tuolloin vielä vähäistä, mutta markkinanäkymät vaikuttivat lupaavilta. Kulmanen ajatteli yritystä ensin lähinnä työpaikkana itselleen, mutta vuonna 2007 hän hankki sen kokonaan omistukseensa.

– Kai sitä muutakin voisi tehdä, mutta työ on kivaa, kun jokainen viikko ja kuukausi on erilainen.  Tykkään myös siitä, kun on paljon erilaisia haasteita, hän miettii. 

Imuri torjuu ötököitä

Maallikon silmiin luomukasvihuone näyttää koko lailla samalta kuin tavanomainen kasvihuone. Kulmasen mukaan ne kuitenkin eroavat toisistaan täysin.

– Luomukasvihuoneessa lannoitus perustuu orgaanisiin lannoitteisiin, ei kemiallisiin. Tavanomaisella puolella on käytössä pitkä lista torjunta-aineita, kun taas meillä on käytännössä yksi rypsipohjainen aine ja imuri, hän kertoo.

Imuri? Kyllä. Ikaalisten Luomun väki on suunnitellut ja rakentanut yhdessä paikallisen toimijan kanssa tuholaisten torjuntaan laitteen, jonka avulla ötökät imuroidaan pois kasvien kimpusta myrkyttömästi. Laite näyttää huteralta tuuletinhökötykseltä, mutta se toimii.

Eroja on myös kasvien kasvualustassa. Luomuhuoneella kasvualustaksi ei käy turvelevy eikä kivivilla, vaan myös alustan on oltava kasveille luontainen, ravinteita myöten. Kulmanen huomauttaa, että lisäksi luomuyrityksen on katsottava asioita aina vähän eteenpäin, yli tämän hetken vaatimusten.

– Ympäristöasioita on mietittävä tiukemmin kuin mitä säädökset edellyttävät, koska kuluttajat ovat valveutuneita. Esimerkiksi meidän käyttämä energia on sertifioitua vesisähköä, hän sanoo.

Kesä mökillä ja muuttopuuhissa

Vapaa-ajanongelmia Kulmasella ei ole, siitä pitävät huolen perheen 2- ja 5-vuotiaat lapset. Kesän vapaat hetket kuluvat enimmäkseen mökillä lasten kanssa puuhaillessa. Ikaalisten Luomun toimitusjohtaja väittää, että kesämökillä hän ei kasvata mitään vihanneksia.

Loppukesästä luomukasvihuoneyrittäjästä sukeutuu myös luomuviljelijä, sillä edessä on muutto puolison kotitilalle, jonka pariskunta on hankkinut itselleen. Ikaalisissa sijaitsevan tilan pellot ovat luomussa, ja tällä hetkellä niillä viljellään viljaa ja rehua. Kulmasella on myös uusia ideoita mielessä.

– Mietin vähän marjapuolta; tekisi mieli kokeilla luomumansikkaa ja -pensasmustikkaa. Katsotaan kuinka virtaa riittää, hän tuumii.

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.