På ett runt bord finns en gammaldags kaffepanna och tio glaskoppar i rad för varje kaffesmakare. Sedan sörplar man och spottar. Låter det konstigt? Kanske för oinvigda, men för Maria Ilvesaho handlar det om en helt vanlig arbetsdag.
Maria Ilvesahos första jobb var på ett café. Detta trots att hon inte ens drack kaffe. Intresset för kaffe väcktes dock. Maria lärde sig att dricka kaffe först när hon började jobba på Meira. I dag arbetar hon som kaffesmakare.
En kaffesmakare behöver inte vara en supersmakare, utan man klarar sig med normalt smaksinne. Det viktigaste är intresset för kaffe.
Smaksinnet måste ändå utvecklas, och det sker genom upprepning. Maria smakar t ex under dagen på ca hundra koppar kaffe.
Först lär man sig upptäcka om det är någor fel på kaffet. När smaksinnet utvecklas, lär man sig känna igen specifika smaker, som ursprungsland, kaffesort, surhetsgrad, kropp och fyllighet.
Maria Ilvesaho arbetar med både kvalitetskontroll och produktutveckling. Kvalitetskontrollen handlar om att upptäcka eventuella fel på råkaffet och att se till att den färdiga kaffeblandningen får rätt smak. Produktutveckling handlar om att hitta goda egenskaper till en ny produkt, rätt blandningsförhållande och rostningsgrad.
Maria anpassar även recepten efter vilken sorts råkaffe som kommer, och ansvarar för att kaffet kommer till rosteriet i rätt tid. Stora överraskningar är sällsynta, även om kaffet kommer långt bortifrån.
I sitt senaste projekt har Maria Ilvesaho utvecklat nya single origin -ekokaffesorter, som hon verkar väldigt nöjd med. Kaffet i produkterna kommer bara från ett enda område, det ena från Uganda och det andra från Honduras.
Personligen tycker Maria att ekologiskt är rent, säkert och av hög kvalitet. Detsamma gäller ekokaffe. Eftersom smaken påverkas av så många faktorer, är det inte säkert att konsumenten kan känna igen ekologiskt kaffe på smaken. Som konsument känner hon igen ekokaffets rena smak och höga kvalitet.
”För ett och ett halvt år sedan besökte jag ett ekologiskt kaffeplantage i Honduras. Största överraskningen var att odlingarna var belägna på svårtillgängliga platser i bergssluttningar. Det bästa var ändå att odlingarna var så välskötta och att producenterna var engagerade av hela sitt hjärta. Dom satsade verkligen på kvalitet”, berättar Maria.
Kaffesmakare Maria Ilvesaho, hur är det, vågar dina vänner bjuda dig på kaffe? Hurdant kaffe dricker du själv på fritiden?
”Jodå, vännerna vågar bjuda mig på kaffe”, skrattar Maria. ”Men visst pratar vi mycket om kaffe, både hemma med familjen och med vänner. Människor är verkligen intresserade av kaffe.”
– Men eftersom jag smakar på hundra koppar kaffe i mitt dagliga arbete, dricker jag nog mest te på fritiden, berättar Maria.
Vad innebär ekologiskt kaffe?
- Vid odling av ekologiskt kaffe används inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
- Ekologiskt kaffe kan spåras från förpackningen till odlingen.
- Ekologiska kaffeproducenter har anslutit sig till ett certifierat övervakningssystem.
- När ekologiskt kaffe är märkt med EU:s ekomärke, följer det samma ekologiska kriterier som ekologiska produkter från EU.
- Dom ekologiska odlarna är motiverade och kaffeodlingarna sköts väl, så skörden är av hög kvalitet. Eko-märket garanterar ren smak och hög kvalitet.