Ekologiskt smakar naturligt.

Smakar ekologiskt bättre? Det är en smaksak! I ekologiska livsmedel är smakerna naturliga och inte konstgjorda. Eftersom användningen av tillsatsämnen är begränsad i ekologiska livsmedel, används äkta råvaror i stället. Om produkten är ekomärkt, kan du alltså vara säker på att även aromerna och färgen kommer från naturen. 

Hur maten smakar är en helhetsupplevelse. För dom ekologiska producenterna är det viktigt att producera livsmedel av hög kvalitet, men ekologiska produkter innebär även mycket annat som är bra. Dom tillverkas med hänsyn till såväl miljö, djur och människor. Ekomärkt smakar gott.

Några av dom ämnen som klassas som tillsatsämnen får användas även i ekologisk livsmedelsproduktion. Dessa är ca 10 % av alla tillsatsämnen som används vid konventionell tillverkning. Några ämnen är nödvändiga med tanke på livsmedelssäkerhet, såsom t ex nitrit, men den tillåtna mängden är hälften mindre i ekologisk produktion. Dessutom är största delen av dom tillsatsämnen som används i ekologisk produktion av naturligt ursprung. Helt förbjudna är t ex fosfater, konstgjorda smak- och färgämnen, modifierad stärkelse och smakförstärkare.

Varför tillsätter man då konstgjorda tillsatsämnen i livsmedel? Vi konsumenter vill gärna att livsmedel är smakrika, färgstarka, har behaglig konsistens och håller länge, kanske till och med i flera år. Med hjälp av tillsatsämnen kan dessa egenskaper uppnås till ett betydligt lägre pris eller också lyckas man minska på mängden fett i produkten. Tillverkarna av ekologiska livsmedel däremot använder i högre grad äkta råvaror samt ingredienser som kommer direkt från naturen.

Visste du?

Av råvarorna i ekologiska livsmedel kommer minst 95 % från ekologiska gårdar eller ekologiska insamlingsområden. Resterande 5 % får bestå av råvaror, som enligt EU:s bedömning ännu inte finns att få som ekologiska.