Att vara ekoträdgårdsföretagare är en livsstil för Kaijus Ahlberg och Minna Tengvall. I Sibbo odlar de ätliga blommor, sallad, örter och grönsaker till Helsingfors bästa restauranger. 

I Ahlbergs trädgård har man precis plockat basilika i växthuset. En underbar doft svävar över butiksgården. Vi funderar tillsammans med trädgårdsföretagarna Kaijus Ahlberg och Minna Tengvall, att redan örternas doft måste ha hälsofrämjande effekter, då den är så fantastisk. 

”Våra anställda har i vilket fall väldigt sällan sjukfrånvaro”, skrattar Kaijus.

Företagarparet berömmer sina anställda för att vara väldigt engagerade, pålitliga och professionella. I trädgården finns det mycket jobb och många olika slags arbetsuppgifter, så det är viktigt att alla kan sin sak. 

Också Kaijus och Minna är professionella. Båda blev färdiga planeringshortonomer år 1991. Mitt i värsta depressionen, och det fanns inga planeringsjobb då det inte direkt byggdes någonting. Alternativet blev att fortsätta med familjeföretaget.  

”Farsan höll på att gå i pension och sluta med trädgådsverksamheten. Vi tänkte att man kanske kan få någon slags försörjning av det här”, berättar Kaijus.

Basilika växer frodigt i växthuset.

Nästan hundra år av kvalitet

Ahlbergs trädgård grundades redan år 1922 och Kaijus är trädgårdsföretagare i tredje generationen. Kaijus och Minna ångrar inte att de valde att fortsätta med familjeföretaget. Även om det är tufft och ibland även ekonomiskt knappt att vara företagare, har de utformat trädgårdsverksamheten efter sina egna önskemål och odlar precis vad de själva vill. 

Trädgården har alltid varit känd för god kvalitet. Redan Kaijus farfar sålde på sin tid mycket efterfrågad sallad på salutorget i Helsingfors. Följande generation, dvs. Kaijus föräldrar började odla örter och sälja till professionella kök som är kända för att kräva prima råvaror. 

Nuförtiden levererar trädgården örter, groddar, ätliga blommor, sallader och grönsaker till Helsingfors restauranger. Minna levererar själv produkterna ett par gånger i veckan. Hur känns det att se sitt eget företags namn på de bästa restaurangernas menyer? 

”Visst är det tacksamt, jäkligt tacksamt! Det är en helt annan sak att träffa kockarna själv och få en pratstund med dem. De kommer också med förslag på vad vi skulle kunna odla”, berättar Minna.

Perfekta grönsaker

Minna och Kaijus provar ivrigt nya växter och utbudet börjar vara rätt så omfattande. Den senaste försäljningsartikeln som odlats fram är en perfekt söt och krispig sockerärt för restaurangernas behov. I mitten av september kommer det fortfarande ärter ur tunneln och smakprovet visar att de verkligen är perfekta. Baljväxter tar också hand om jordmånen. 

”Vi kommer att få en tunnel till, så att vi i tunnlarna kan anlägga växelbruk, som även inkluderar baljväxter”, berättar Kaijus.

De ekologiska principerna är viktiga för Minna och Kaijus. När de började odla tänkte de att samvetet måste tåla det som görs. Därför bygger hela verksamheten på hållbarhet, och dit hör förutom det ekologiska även t.ex. vindkraft och återvinning.

Minna och Kaijus är pionjärer inom ekologisk växthusproduktion. Många saker har gått framåt under årens lopp, såsom ekologisk gödsel, men t.ex. odlingsunderlaget orsakar fortfarande huvudbry. I år har klimatet varit en utmaning. I maj regnade det över hundra millimeter och efter planteringen kom torkan. Minna och Kaijus förbereder sig för framtida utmaningar genom att ytterligare utveckla trädgårdsverksamheten t.ex. beträffande produktionen av plantor. De har ändå bestämt, att de också i framtiden producerar sådant som är ätbart och ekologiskt.

Minna och Kaijus odlar perfekta sockerärtor för restauranger.

”Man njuter av det gröna”

Som företagare får man också vara some-ansvarig, logistikchef, löneuträknare och mottagare av beställningar. Leveranser till restauranger, grossister, Reko, FoodHub och gårdsbutiken– försäljningskanalerna är många och också det här tar mycket tid. På våren är det så bråttom att timmarna inte vill räcka till. Å andra sidan har mångsidigheten varit en räddning t.ex. under coronarestriktionerna. Vad är då det bästa under trädgårdsföretagarens arbetsdag?

Minna njuter mycket av kontakten med kunder. Kaijus tycker att det är bäst när allt går som planerat, vilket inte är någon självklarhet när det handlar om växter. Båda uppskattar också det gröna.  

”Visst njuter man av det gröna varje gång som man rör sig där i trädgården. Det finns alltid en rad med violer och många andra blommor. När man under vårmorgnar går dit för att hämta smörgåspålägg, är det fint att promenera och se sig omkring i växthuset. Och ta bilder till instagram”, skrattar Minna.

Vi går för att bekanta oss med växthusen. Vi stöter på ovanliga växter som citrongräs och shiso eller bladmynta, som används särskilt i det japanska köket. Det gröna är förvisso avkopplande och de ätliga blommorna kronar upplevelsen. 

Ätbara ekologiska violer säljs särskilt till restauranger.