Som ung studerade Emmi Nurmi lantbruksekonomi och funderade på möjliga karriärvägar. Till slut bestämde hon sig för att gå i sina föräldrars fotspår. På Boviks ekologiska gård, som Emmis föräldrar grundat, prioriterar man djurens välbefinnande och gården är känd för sina ekologiska produkter av hög kvalitet.

Företagaren Emmi Nurmi som driver Boviks ekologiska gård svarar på våra frågor från andra sidan finska viken. Hon njuter som bäst av en välförtjänt semestervecka hos sin mormor i Estland.

Emmis mamma är från Estland, och när hon flyttade till Boviks gård på 90-talet kom också fåren in i bilden. Innan dess hade Emmis far, en fotograf från Helsingfors, skaffat ett litet torp i Ekenäs och börjat med småskalig ekologisk odling. 

Tio får har blivit 600. År 2005 skaffade man ännu östfinskt boskap från Sukeva fängelse för landskapsvård och skötsel av betesmarker.

Emmi Nurmi tycker att finska får och östfinska kor är sociala och charmiga djur och en fröjd för öga.
Foto: Sebastian Nurmi

Synonymt med kvalitet

Inom restaurangbranschen i huvudstadsområdet har Boviks lammkött blivit synonymt med kvalitet och gården nämns också ofta i restaurangernas menyer. Direktförsäljning till restauranger och konsumenter är den enda försäljningskanalen. Tidigare kontaktade man kunderna per telefon när det fanns kött att köpa. Idag används också sociala medier. 

”En stor del av köttet levereras direkt till kunderna. Dessutom finns vi på matmarknaden i västra Nyland, där vi även säljer fårskinn, garn och handarbeten”, berättar Emmi Nurmi.

Som yngre funderade Emmi Nurmi också på alternativa karriärvägar och studerade jordbruksekonomi på universitetet. När hon var lite över tjugo bestämde hon sig ändå för att gå i sina föräldrars fotspår. Hon hade sett hur mycket arbete föräldrarna hade satsat på gården. 

”Bovik är inte en släktgård med en lång tradition, utan min far köpte gården och startade från noll”, berättar Emmi Nurmi.

Ingenting går till spillo

Boviks gård bedriver mångsidig verksamhet, men koncentrerar sig ändå på djur. Man använder till exempel alla delar av ett får.

”Tio poäng till mina föräldrar för det här. Så länge jag minns, har mamma orkat ta hand om ullen. På vissa gårdar lägger man ut ullen i skogen eller bränner den, säger Emmi Nurmi.

Ullen blir spunnen och den säljs antingen som obehandlad, som garn eller som färdiga stickade produkter. Emmi berättar att hennes mormor och mamma, och andra händiga kvinnor i omgivningen tillverkar stickade produkter med stor efterfrågan.

Bovik har från första början varit en ekologisk gård. För Emmi är det självklart att också hon fortsätter på samma väg. Betydelsen av ekologisk produktion är något hon funderar länge på.

”Jag kan inte tänka mig att vår verksamhet skulle kunna se annorlunda ut. Vi vill att djuren ska få leva naturligt och artanpassat, vilket innebär att de ekologiska värderingarna är viktiga för oss. Ekologisk produktion passar oss bäst, och jag hoppas att även kunderna uppskattar ekologiskt.”, säger hon.  

Boviks tio får har blivit 600. Foto: Sebastian Nurmi.

Charmiga ursprungsraser vårdar landskapet

Boviks finska får och östfinska kor är sociala och charmiga djur, även om korna också kan vara envisa och egensinniga. Ursprungsraserna har charmat Emmi.

”Både finska får och östfinska kor är så vackra och smäckra att dom är en fröjd för ögat! Trots att avkastningen blir mindre, så passar dom här djuren i våra betesmarker. Dom är smidiga och uthålliga, och lättare att handskas med för oss människor”, berättar hon.

När djuren ska ut på bete innebär det mycket arbete för folket i Bovik. På våren tar det ungefär tre veckor att få ut alla djur på naturbete. En del av djuren förs längre bort med boskapsvagn och en del med pråm till öar. Fåren och korna får vistas i naturbetesmarkerna så länge som maten räcker, och efter det flyttas de vid behov till kultiverade betesmarker.

Naturbete är en viktig del i utfodringen av djuren, men även en värdefull del av landskapsvården särskilt när det gäller traditionella biotoper. Djuren håller ängsmarkerna öppna, vilket gör det möjligt att bevara utrotningshotade miljöer. 

”Särskilt torra ängar är artrika och vackra att titta på.  Det är också roligt att se rester av gammalt skärgårdsliv och djurhållning till exempel i form av gamla stenmurar och diken.”, berättar Emmi.

Förstklassig kvalitet

Att Bovik har djuruppfödning innebär försörjning för flera personer. Förutom Emmi och hennes sambo, jobbar Emmis mamma på gården och ibland finns det flera extra händer. Till exempel naturbetesmarker kräver arbetskraft när djuren ska flyttas och inhägnaderna repareras.

”Vi har ganska många pusselbitar i vår verksamhet, men å andra sidan stöder de alla varandra. Självklart skulle man kunna fundera på att i stället för att sälja direkt till kunderna sälja till slakterier. Men på det här sättet blir verksamheten lönande och vi kan satsa på kvalitet i stället för kvantitet och vi får direkt respons av kunderna.”, funderar Emmi.

Boviks kunder uppskattar kvalitet. Många har varit kunder i flera år.

”Vi är inte billigast, eftersom produktionskostnaderna är höga. Men vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet. När djuren har hög livskvalitet och också allt annat har skötts så bra som möjligt hoppas vi självklart att slutresultatet skall vara prima”, säger Emmi. 

Foton: Sebastian Nurmi, fotograf, grundare av Boviks ekologiska gård