Luomukinkku kruunaa joulupöydän! Täältä löydät ohjeen kinkun sulatukseen, paistoon ja kuorruttamiseen sekä reseptin myös kastikkeeseen ja herkulliseen viikunahillokkeeseen.

Kinkun sulatus

Sulata pakastettu kinkku hitaasti omassa pakkauksessaan enintään + 6 asteisessa jääkaapissa erillisen astian päällä ennen sen kypsentämistä. Pienemmät, muutamien kilojen painoiset kinkut sulavat noin 2- 3 vuorokaudessa, kookkaammille kinkuille vaaditaan jopa viiden vuorokauden pituinen sulamisaika. Kypsennä kinkku mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista ja poista se myyntipakkauksestaan. Älä kuitenkaan poista kinkun sisältämää verkkoa. Aseta lämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittarin kärki osu luuhun ja nosta kinkun sisälämpötilaa huoneenlämmössä ennen sen kypsentämistä. Tarkkaile lämpömittarin avulla kinkun sisälämpötilaa, jonka tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Kinkun sisälämpötilan nousu 10-asteiseksi kestää noin tunnin/kilo. Kun sopiva sisälämpötila on saavutettu, aloitetaan kinkun kypsennys.

Kypsentäminen

  1. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kauttaaltaan kuivaksi. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittarin kärki osu luuhun. Paistopussia käytettäessä kinkku asetetaan paistopussiin nahkapuoli ylöspäin.
  2. Aseta kinkku (paistopussissa tai ilman) nahkapuoli ylöspäin uuniritilälle. Laita ritilän alle korkeareunainen paistopelti, johon on lisätty hieman vettä. Pelti kerää tarvittaessa kinkusta kypsennyksen aikana luontaisesti poistuvia nesteitä ja rasvaa. Paistopussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä syntyviltä roiskeilta ja kerää paistiliemen. Mikäli et ole käyttänyt paistopussia, lisää paistopellille paiston aikana sen verran vettä, ettei tippuva rasva kuivu paistopeltiin kiinni.
  3. Paista kinkkua noin puoli tuntia 200 asteessa. Laske uunin lämpötila 110 asteeseen (kiertoilmauunissa +80 astetta) ja jatka paistamista, kunnes kinkun sisälämpötila on vähintään 75-astetta, jolloin kinkku on kypsä. Sisälämpötilaltaan 75-asteinen kinkku on koostumukseltaan kiinteä ja mehevä. 85-asteinen ylikypsä kinkku puolestaan on koostumukseltaan kuivahko ja murea. Kinkun sisälämpötilan valintaan vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset. Kinkun kokonaispaistoaika on arviolta noin tunti/kilo.
  4. Kinkun päällä oleva verkko on helpointa poistaa, kun kinkku on hieman jäähtynyt. Poista myös nahka ja haluamasi määrä silavaa.

Kuorrutus

Kinkun pinta sivellään sinapilla ja päälle sirotellaan korppujauhoja. Kypsennä kuorrutettua kinkkua uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin.

Kinkun kastike

Ota kinkunpaistolientä talteen siivilöimällä se kylmään kattilaan ja jäähdytä se. Kuori jäähtyneestä liemestä pinnalle muodostunut rasva pois ja tarkista liemen suolaisuus maistamalla. Paistoliemessä on yleensä riittävästi suolaa, joten kastikkeeseen ei välttämättä enää tarvitse lisätä sitä. Mikäli liemi on liian suolaista, voi lisätä siihen tarvittaessa sokeroimatonta omenamehua tai kermaa. Suurusta seos nopeasti kiehauttamalla.

Viikunahilloke

Kuori neljä kypsää viikunoaa ja leikkaa ne neljään osaan. Lisää viikunat kasariin, jossa on punaviini ja sokeri. Kiehauta seosta miedolla lämmöllä sekoittaen noin 10 minuutin ajan, jolloin viikunat kypsyvät ja sokeri ehtii siirappisoitua. Jäähdytä massa ja tarjoile kinkun kera.

Reseptin tuotti Tamminen

Resepti on tuotettu EU:n osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.