Luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, vaan luomuviljeljä työskentelee luonnon kanssa sopusoinnussa.

Kemiallisten torjunta-aineiden sijaan luomuviljelijä luottaa ennaltaehkäisyyn sekä luonnonmukaisiin ja mekaanisiin torjuntakeinoihin. Luonnosta löytyykin vastaus moniin pulmiin. Maaperän hyvinvointi ehkäisee monia kasvitauteja ja monipuolisella viljelykierrolla tuholaiset pysyvät kurissa. Rikkakasveja torjutaan viljelykierron lisäksi kitkemällä, liekittämällä, maata muokkaamalla ja kylvämällä aluskasveja.

Luomussa ei käytetä lainkaan rikkakasvien torjunta-aineita eikä kasvunsääteitä. Kasvitautien ja tuhoeläinten torjumiseen ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, vaan ennaltaehkäisyä ja mekaanisia torjuntakeinoja sekä joitakin luonnosta peräisin olevia aineita. Nämä aineet voivat perustua esimerkiksi kasvien tuottamiin aineisiin, kuten sieni-itiöihin tai bakteereihin, ja ne hajoavat luonnossa nopeasti.

Viljelijöillä yksi luomuun siirtymisen syy on se, että he haluavat luopua kemiallisten torjunta-aineiden käytöstä. Eikä ihme: se on parempi paitsi ympäristölle, myös viljelijän kukkarolle ja työturvallisuudelle.

Luonto auttaa luomuviljelijää 🍅

Pitkään luomutuotannossa olleilla tiloilla on havaittu olevan vähemmän tuhohyönteisiä. Tutkijoiden mukaan syynä saattaa olla luomutilojen runsaampi monimuotoisuus ja luontaisen vihollisten määrän kasvu.

Kaliforniassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että tomaatilla yleisen tuholaisen määrät olivat pienempiä luomutuotannossa olevilla tiloilla. Syyksi tutkijat arvioivat salisyylihapon kertymistä tomaatin lehtiin, mikä vähensi tomaattien houkuttavuutta. Tällä luontaisella puolustusreaktiolla on arveltu olevan yhteys maaperän mikrobistoon.

Lue aiheesta lisää Luomuinstituutin artikkelista