Elämäntapayrittäjä Samuli Laurikainen viljelee luomuversoja ja -ituja Silmusalaatti-tuotemerkillä Espoon Kerassa. Lähiteholuomuksi tuotantoa kutsuva Samuli on sekä tehokkuutta rakastava insinööri että humaani maailmanparantaja.
Samuli Laurikainen löytyy jättimäisen terminaalihallin uumenista, joka ei juuri vähempää voisi luomutilalta näyttää. Luomuviljelijän Samuli on kuitenkin tittelikseen valinnut, sillä Espoon Kerassa, entisen logistiikkaterminaalin uumenissa hänen yrityksellään Snafu oy:llä on kasvuhuone, jossa viljellään Silmusalaattia.
Samulissa yhdistyvät itsensä likoon laittava yrittäjä ja pesunkestävä insinööri. Sillä yhdistelmällä hän on rakentanut menestyvän yrityksen, jossa voi testata hullujakin ideoita.
”Jokaisen onnistuneen kokeilun takana on kymmenkertainen määrä epäonnistumisia. Kun on koko ajan omalla epämukavuusalueella, pystyy kehittymään ja kehittämään uutta”, Samuli kertoo.
Luomuviljelijä-titteli vastaa oikeastaan Samulin lapsuuden toiveammattiin: hän päätti jo lapsena, että hänestä tulee maanviljelijä ja yrittäjä. Konetekniikan diplomi-insinöörinä hän alkoi miettiä viljelyä hiukan eri tavalla. Niistä oivalluksista syntyi liikeidea Silmusalaatista.
Mikä ihmeen Silmusalaatti?
Silmusalaatit ovat verso- ja itutuotteita, joiden koko viljely idätyksestä pakkaukseen saakka tapahtuu energiatehokkaasti ikkunattomassa kasvuhuoneessa. Kasvuhuone on rakennettu erillisistä moduuleista Keran hallien sisään.
Sadonkorjuuta Kerassa tehdään kolme kertaa viikossa, sillä idätykseen kuluu vain pari-kolme päivää. Idätettäessä siemeniä kastellaan tietokoneohjatusti viiden minuutin välein. Tämän jälkeen idut ovat valmiita pakattavaksi. Versot saavat vihreän värinsä, kun niitä versotetaan vielä noin vuorokausi led-valojen loisteessa kymmenessä kerroksessa. Pitkän kauppakestävyyden takaa vakuumijäähdytys alle + 6 ℃ asteeseen ja katkeamaton kylmäketju.
Silmusalaatti on myös luomua. Se on osa Samulin ajatusta siitä, että miksi ei tekisi asioita niin hyvin kuin on mahdollista.
”Silmusalaatti on luomua, koska ei ole mitään syytä, miksi se ei olisi. Silmusalaatin viljelyyn tarvitaan vain siemeniä ja vettä. Mitään lisä-, säilöntä- tai torjunta-aineita ei käytetä”, hän kertoo.
Luomua ovat myös Silmusalaatin viljelyyn tarvittavat siemenet. Yrittäjä käy itse vuosittain luomusiemenet tuottavilla tiloilla Italiassa ja Suomessa. Samuli kertoo, että etenkin italialaisten tuottajien kanssa yhteistyö sujuu paremmin, kun on luonut henkilökohtaiset suhteet.
Monessa mukana
Vaikka yrittäjän elämä on kiireistä, Samuli sanoo harvoin mihinkään ei. Sitä kautta on avautunut monenlaisia mahdollisuuksia ja kontakteja. Silti uudenkin kehittämiseen on edelleen aikaa, ja se tuntuu olevan kaikkein antoisinta. Ideoita ja ratkaistavia haasteita Samuli pyörittelee paperilla ja excelissä, sen jälkeen saattaa rakentua vaikkapa uuden laitteiston prototyyppi Keran halleilla. Viimeisimpänä uuden kartonkipakkauksen pakkauslinjasto.
”Kun päämäärä on saavuttamaton, tulee nauttia matkasta”, Samuli filosofoi.
Samuli on rakentanut Silmusalaatin brändiä pitkäjänteisesti ja toimii yrityksensä kasvona. Vaikka yrittäjyys on elämäntapa, on hänellä tavoitteena ehtiä vielä uusienkin haasteiden kimppuun.
”En rakenna yritystä kvartaalivoittojen tavoittelulle, vaan tyttärelleni, jos hän niin aikanaan haluaa, ja hänen jälkeensä tuleville polville”, Samuli sanoo.
Tehokkuusajattelun ja tekniikan nimeen vannovalla insinööri-yrittäjällä on myös maailmanparantajapuoli. Se puoli kehittelee ideoita esimerkiksi monistettavasta konseptista, jonka avulla versoja voitaisiin tuottaa vaikkapa kontissa pakolaisleirillä lisäämään omavaraisuutta ja tuomaan toivoa työn myötä.
”Elämä on leikkiä, ei peliä. Sen muistaminen auttaa maailmantuskan kanssa”, pohtii Samuli.
Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.