Kulmalan puutarhassa Perniössä ollaan suomalaisen luomutuotannon pioneereja. Jetta Kulmala omistaa puutarhan toisessa sukupolvessa ja kasvattaa siellä laadukkaita luomukasviksia ympäri vuoden.
Puutarhaan on pari päivää sitten saapunut kauden ensimmäiset kurkun taimet, ja luomuviljelijä Jetta Kulmala on tarkistanut niiden voinnin joka-aamuisella kasvihuonekierroksellaan. Hän käy päivän aikana useasti katsomassa mitä taimille kuuluu. Kurkku ja kirsikkatomaatti istutetaan helmikuussa, ja uusi kausi on juuri alkamassa.
Kulmalan Puutarha koostuu toistaiseksi kahdesta tarhasta. Toinen tarhoista sijaitsee Kemiön rajalla. Siellä kasvaa salaatteja ja yrttejä. Kasviksia myydään tuotenimellä Lassen Luomu pääasiassa tukkuliikkeille, joista jakelu menee laajasti läpi Suomen.
Jetan työ on kokonaisuuden hallintaa. Hän tekee päivästä riippuen joko toimistotöitä, tai perehtyy kasvihuoneella tarkemmin esimerkiksi kasvinsuojelun tilanteeseen tai päivän tilauksiin. Eniten työssään Jetta pitää sen monipuolisuudesta, mutta haasteitakin on.
”Tämä toiminta ei koskaan jämähdä paikalleen ja se pakottaa jatkuvasti oppimaan uutta”, Jetta kertoo.
”Luomu oli se, mikä sai lähtemään tähän mukaan”
Jetan isä Lasse Kulmala perusti puutarhan vuonna 1977, ja on viljellyt siellä kasviksia Jetan syntymästä lähtien. Jetta katseli kasvaessaan, kuinka hänen vanhempansa tekivät pitkää päivää ja ajatteli, että se ei ole hänen juttunsa. Hän lähti opiskelemaan julkisoikeutta Vaasan yliopistoon, mutta huomasi kuitenkin jatkuvasti palavaansa töihin puutarhaan.
”Siinä kohdassa rupesin ensimmäisen kerran miettimään, että kyllähän tänne selvästi joku vetää”, hän muistelee.
Luomuun kasvihuoneet siirrettiin vuonna 1995, kun Lasse Kulmala halusi nähdä miten kasvihuoneviljely onnistuu luomuna. Luomuun siirtyminen antoi Jetalle näkökulmaa siihen, mitä hän haluaa oikeasti tehdä.
”Se, että tehdään puhdasta ruokaa mahdollisimman luonnonmukaisesti ja pienillä tuotantopanoksilla oli se, mikä innosti lähtemään tähän mukaan. Näin myös, että pystymme luomun avulla erottumaan isoista kasvihuoneyrityksistä”, Jetta kertoo.
Vuonna 2005 Jetta ryhtyi yhteisomistajaksi isänsä kanssa. Tänä vuonna sukupolven vaihdos on viety loppuun, ja Lasse Kulmala on siirtynyt tausta- ja tukihenkilöksi.
Luomua ympäri vuoden
Puutarhassa kasvatetaan toistaiseksi ruukuissa tammenlehti- ja jääsalaattia, sekä yrteistä tilliä, persiljaa ja basilikaa ympäri vuoden. Niitä poimitaan joka viikko, ja uusia kylvetään päivittäin. EU:n uusi luomuasetus edellyttää kasvien juurten maapohjakosketuksen, joten suunnitteilla on siirtää salaatit maapohjaan. Yrtit saavat jatkossakin olla ruukuissa.
Kesäkaudella tuotetaan myös kurkkua ja tomaattia. Niiden poiminta aloitetaan kevään aikana, jonka jälkeen tuoreita vihanneksia lähtee päivittäin myytäväksi syys- lokakuulle asti. Tällä kaudella on tulossa paljon erikoistomaatteja, kuten päärynä- ja mansikkatomaattia, joita myydään myös irtomyyntinä ruokapalveluihin helpottamaan luomun käyttöönottoa.
Tänä vuonna edessä on suuri muutos, kun tomaatti- ja kurkkutarhaan tulee uutta kasvihuonepinta-alaa 2400 m2 ja kaikki salaatit ja yrtit siirretään uuteen kasvihuoneeseen.
”Odotan sitä suorastaan innolla! Jää turha ajaminen pois, kun kaikki kasvaa yhdessä tilakokonaisuudessa”, Jetta iloitsee.
Tämä mahdollistaa myös lisää tuotantotilaa, jonka myötä päästään kokeilemaan uusia yrttejä, kuten korianteria, minttua, ja herneenversoa. Parhaiten toimivat uutuuden tulevat myyntiin ensi syksynä.
Uutena käyttöön tulee myös otsonivesikastelu salaattien ja yrttien homeiden torjuntaan.
”Otsonivesi torjuu mahdollisesti pehmeäkuorisia, kuten kirvoja ja ripsiäisiä, joten se saattaa olla hyödyksi myös biologisessa torjunnassa”, Jetta kertoo.
Luonnonmukaista kasvua
Uuden lainsäädännön edellyttämä maapohjaviljely on Jetalle tuttua, sillä Kulmalan puutarhassa tomaatteja ja kurkkuja on viljelty maapohjassa jo 40 vuotta.
”Olemme ajatelleet, että olemme vanhanaikaisia, mutta meillä tämä on toiminut vaan niin hyvin”, Jetta naurahtaa.
Samaa multaa käytetään kasvupenkeissä vuodesta toiseen. Kun kasvualusta on tarpeeksi iso, säätelee maaperä siinä itse itseään, eikä torjunta-aineille ole tarvetta.
”Hämmästelen vuodesta toiseen, että voiko se olla näin yksinkertaista. Kasvi ja maaperä hoitavat kasvun itse parhaaksi näkemällään tavalla, eikä minun tarvitse niitä opettaa. Se on yksi hienoimmista asioista tässä”, Jetta toteaa.
Mahdollisimman ekologista toimintaa
Luomuviljely on Jetalle tapa kantaa oma kortensa kekoon nykyisessä ympäristön tilanteessa. Ekologisuus on puutarhassa esillä monella tavalla ja hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään aktiivisesti. Lämmitys hoidetaan polttamalla joko kaurankuorijauhoja tai yli jääneitä sahanpuruja.
Sähkönä on vesivoima ja uuteen kasvihuoneeseen asennetaan energiansäästöverhot, joilla kasvihuoneiden ilmastopäästöjä saadaan pienennettyä.
”Yksi urani hienoimmista hetkistä oli, kun täällä vieraili maakotka. Se elää ravintoketjun huipulla, ja mietin, että täällä sen on hyvä metsästää. Siihen kulminoituu miksi teemme tätä puhtaasti, koska kaikki päätyy aina johonkin”, Jetta pohtii.
Jatkossa tarkoitus on ottaa käyttöön aurinkopaneeleita, ja tavoitteena on jatkaa ekologista tehostamista suurten laajennusten sijaan.
Jetta jatkaa päiväänsä uuden kasvihuoneen suunnittelulla, sillä osa mitoista pitää saada jo tämän viikon aikana päätettyä.
Kuvat: Visual Tm Milla Pöllänen
Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.