Kun tamperelaisen ruokakaupan ovet aukeavat aamuseitsemältä, hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Tuija Virkkula on jo täydessä työn touhussa: hevin pitää houkutella myös aamuvirkkuja asiakkaita. Etenkin luomuhevi on lähellä Virkkulan sydäntä.

Hevivastaavan työ Tampereen Sokos Herkussa on monipuolista puurtamista. Tuija Virkkula huolehtii päivittäin osastonsa värikkäiden herkkujen laadusta ja riittävyydestä, tekee tilaukset sekä neuvoo asiakkaita kasvisten käytössä. Sesongit laitetaan esille visuaalisesti, ja mielessä pyörii jatkuvasti myös työn ja asiakaspalvelun kehittäminen.

”Parasta työssä on, että näkee heti kättensä jäljet, ja lisäksi saa ideoida uutta. Myös ihanat työkaverit sekä hyvä esimies ja työnantaja motivoivat”, Tuija Virkkula kertoo.

Erityisen ylpeä Tuija on tarjolla olevasta luomukasvisten valikoimasta. Ja ihan aiheesta: se hurmaa runsaudellaan. Luomuhyllyiltä löytyvät tomaatit ja kurkut sekä erilaiset kaalit, kurpitsat ja sesonkijuurekset. Tarjolla on myös vähän eksoottisempia hedelmiä, kuten keltaista luomukiiviä.

”Parasta työssä on, että näkee heti kättensä jäljet.”

On helppo uskoa, että Tuija Virkkula tiimeineen voitti keväällä Suomen Paras Luomuhevi 2020 -tittelin. Hyvä luomutarjonta houkuttelee asiakkaita kauempaakin.

Hevivastaava on silmin nähden kutsumustyössään. Kauppaleikit viehättivät jo lapsena, ja kasvikset ovat niin ikään kiinnostaneet aina. Oma harrastepuutarha kukoistaa kesämökillä Kihniössä. Siellä tulee kokeiltua esimerkiksi erilaisten tomaattilajikkeiden kasvattamista.

Työstään Tuija nauttii myös siksi, että siinä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Kanta-asiakkaat tervehtivät ohi kävelleessään, ja hän vastaa tervehdyksiin iloisesti. Kun joku tarvitsee neuvoja kasvisten käyttöön, hevivastaava löytää aina aikaa vastata kysymyksiin. Tuija on huomannut, että henkilökohtaista asiakaspalvelua arvostetaan. 

”Kerran eräs asiakas kysyi lehtikaalista, jota hän ei ollut koskaan aiemmin käyttänyt. Pidin esitelmän aiheesta, jolloin vieressä kuunnellut toinen asiakas tuli kiittämään perusteellisesta työstä”, hän kertoo hymyillen.

”Hyvä luomutarjonta houkuttelee asiakkaita kauempaakin.”

Työnsä kautta Tuijalla on pitkä perspektiivi suomalaisten hevisuhteeseen. Hän iloitsee siitä, että luomukasvisten tarjonta ja kysyntä ovat viime vuosina lisääntyneet.

”Luomu on meille täällä sydämen asia, ja olen aina tykännyt satsata siihen. Nykyään luomua ostavien ikähaitari on leveä, ja asiakkaat osaavat kysyä, onko jotain tuotetta saatavilla luomuna. Yritämme aina täyttää asiakkaiden toiveet ja tilata pyydettyjä tuotteita”, hän kertoo.

Hevivastaava itse arvostaa luomukasviksissa etenkin puhtautta, mutta kertoo huomaavansa myös maussa eroja. Etenkin tomaatti ja sitruuna maistuvat hänelle parhaiten luomuna.

”Luomulla on nykyään menekkiä aiempaa enemmän, ja se innostaa viljelijöitäkin kehittämään tuotantoa”, Tuija Virkkula arvioi.  

Hän haaveilee siitä, että luomuvalikoimaa voisi yhä kasvattaa. Ja totta kai asiakaspalvelun kehittäminen vieläkin timanttisemmaksi kiinnostaa.

”Nykyään asiakkaat osaavat kysyä, onko tuotetta saatavilla luomuna.”

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.