Mitä jos olisi olemassa pakkausmerkintä, josta tietäisit, että ostamasi elintarvike on tuotettu ympäristöä ja monimuotoisuutta vaalien, maaperää hoitaen ja asettaen korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille?

Sellainen merkki on, nimittäin luomumerkki. Luomumerkki on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma merkki, joka takaa nämä kaikki ja lisäksi monta muuta luonnolle, eläimille ja ihmisille hyvää juttua.

Kun elintarvikkeessa on luomumerkki, tiedät mitä syöt. Tämä on mahdollista, koska luomu on laatujärjestelmä, joka ulottuu pellolta pakkaukseen. Jokainen luomuviljelijä, luomutuotteiden valmistaja ja maahantuoja sitoutuu noudattamaan luomusäädöksiä ja liittyy samalla luomuvalvontaan. Suomessa luomua valvovat viranomaiset, jotka tarkastavat kaikki valvontaan liittyvät maatilat ja yritykset vähintään kerran vuodessa. Vain tarkastuksen läpäisseet maatilat ja yritykset voivat myydä tuotteitaan luomuna ja käyttää luomumerkkiä.

Luomumerkkiä ei siis voi laittaa mihin tahansa tuotteeseen. Luomu on osa EU:n lainsäädäntöä ja vaatimukset ovat koko EU:n alueella samat. Samoin EU:n ulkopuolelta tulevien luomutuotteiden täytyy täyttää samat vaatimukset luomulle, jos yritys haluaa käyttää EU:n luomumerkkiä.

EU:n luomumerkin yhteydessä on aina kerrottava myös tuotteen alkuperästä. Säännöt alkuperän ilmoittamiseen ovat tiukat: tuotteen saa merkitä Suomessa tuotetuksi, jos vähintään 98 % maatalousperäisistä raaka-aineista on Suomesta.

Miten luomua valvotaan?

Luomutuotannon valvonnasta vastaavat Ruokaviraston valtuuttamat koulutetut luomutarkastajat. Valvontakäynnillä tarkastetaan, että luomutuotannon sääntöjä noudatetaan ja jäljitettävyys toteutuu. Luomutarkastaja perehtyy esimerkiksi varastokirjanpitoon ja siihen, että luomuna ei ole myyty enempää tuotteita kuin on valmistettu.

Lue lisää luomumerkistä

Ruokaviraston piirrosvideo kertoo, miten elintarvikkeelle saadaan luomumerkki eli EU:n luomutunnus: