Laiduntaminen vaikuttaa positiivisesti sekä luonnon monimuotoisuuteen että eläinten hyvinvointiin. Laidunnus on kirjattu luomuehtoihin eli se on pakollista kaikille luomunauta- ja luomulammastiloille.

Oletko joskus päässyt seuraamaan lehmien kirmaamista laitumella? Siinä on riehakasta iloa! Moni luomueläin ulkoilee myös talvella mutta ainakin kesäaikaan, vähintään kesäkuusta syyskuuhun, joka sorkka pääsee pihalle.

Laidunnus on naudoille ja lampaille lajinomainen tapa syödä ja hoitaa sosiaaliset suhteet ja liikunta. Laiduntaessa ne lepäävät ja märehtivät, hoitavat kehoaan, saavat auringonvalosta D-vitamiinia karvansa kautta ja raitista ilmaa.

Esimerkiksi laiduntava lehmä kävelee päivässä useita kilometrejä laitumen koosta riippuen, kun taas pelkästään pihatossa jaloitteleva lajitoveri alle kilometrin. Laiduntaminen parantaakin eläinten lihaskuntoa ja ehkäisee tehokkaasti erilaisia vaivoja. Naudat ja lampaat ovat laumaeläimiä, jotka tarvitsevat lajitoveriensa seuraa. Etenkin naudoilla myös arvojärjestys on tarkka, ja laitumella on jokaiselle rauhallinen paikka, elleivät kemiat kohtaa. Se on yksi syy siihen, miksi laiduntaminen vähentää eläinten stressiä.

Luomueläimillä sekä laidunnurmi että muu rehu on kasvatettu ilman torjunta-aineita ja keinolannoitteita.

Laiduntaminen on iloinen asia myös monelle muulle lajille. Laiduntaminen nimittäin edistää monimuotoisuutta. Lannan ja monipuolisen kasviston ansiosta laitumella viihtyvät Mansikin lisäksi monet hyönteiset ja hyönteisten houkuttelemana linnut. Erityisen runsas elonkirjo löytyy jo harvinaisiksi käyneiltä luonnonlaitumilta, kuten niityiltä, kedoilta ja hakamailta.

Lue lisää: Mikä tekee maidosta luomua?