Luomukinkkuja on tänä vuonna markkinoilla viime vuotta enemmän – mutta niin on kotimaassa joulunviettäjiäkin. Luomukinkku hankitaan entistä useammin verkkokaupasta. Kuluttajien kiinnostus luomulihaan kasvaa koko ajan ja luomukinkulla on vakiintunut paikka joulupöydässä.

Pro Luomun arvion mukaan markkinoille tulee tänä jouluna noin 125 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Viime vuonna luomukinkkuja oli tarjolla 90 000 kiloa, mikä johtui suurelta osin saatavuusongelmista. Päivittäistavarakaupan ketjujen mukaan luomukinkut todennäköisesti myydään siitä huolimatta tänäkin vuonna loppuun. Kaikilla kaupparyhmillä on keskusliikkeiden kautta tarjolla tänä vuonna vain kotimaisia luomukinkkuja.

Osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo, että Kesko on varautunut tänä vuonna hieman suurempaan luomukinkkumäärään kuin viime vuonna.

”Uskomme luomukinkkujen myynnin kasvavan tänä vuonna, sillä kotimaassa on nyt paljon joulunviettäjiä, jotka ovat aiemmin viettäneet joulun ulkomailla. Myös saatavuus on melko hyvällä tasolla, toki suosituimmat tuotteet voivat olla vähissä ennen joulua”, kertoo Janne Vuorinen.

Myös SOK:n valikoimapäällikkö Juha Niemisen mukaan koronatilanne vaikuttaa joulukauppaan monin tavoin. Joulua vietetään kotimaassa, ja pääsääntöisesti pienellä porukalla.

”Luomukinkkukaupassa tämä näkynee etenkin pienten kinkkujen menekin kasvuna. Luomukinkun ostajan kannattaakin olla ajoissa liikenteessä varmistaakseen, että saa haluamansa kinkun”, Juha Nieminen kertoo.

Luomukinkkukin löytyy verkkokaupasta

Koronapandemia on sysännyt ruuan verkkokaupan kasvuun, ja yhä useampi on halukas tilaamaan myös luomukinkun netistä. Luomukinkkuja on tarjolla SOK:n ja Keskon sekä tuottajien ja lihatalojen omissa verkkokaupoissa.

Tapola Oy lähtee tänä vuonna verkkokauppaan mukaan nimenomaan luomukinkkuihin keskittyvällä konseptilla. Toimitusjohtaja Kristian Tapolan mukaan Luomukinkku.fi-verkkokauppa on herättänyt kuluttajissa heti kiinnostusta.

”Olemme toimineet luomumarkkinoilla nyt vuoden verran. Halusimme tuoda jotain uutta myös kotimaisten luomukinkkujen ympärille ja etsiä uusia kuluttajia, jotka eivät ole vielä aikaisempina jouluina luomukinkkua hankkineet”, Kristian Tapola kertoo.

Luomuliha kiinnostaa kuluttajia

Lidl Suomen valikoimapäällikkö Antti Wainikaisen mukaan kiinnostus luomulihaan kasvaa koko ajan.

”Viime vuonna luomukinkut olivat suosittuja, joten olemme varautuneet sen mukaisesti. Luomukinkuilla on oma ostajakuntansa, jotka arvostavat lihan alkuperää ja ovat muutenkin jonkin verran tietoisempia kuluttajia”, Antti Wainikainen kertoo.

Samaa mieltä on Lihatukku Harri Tammisen myynti- ja markkinointijohtaja Tero Oinonen.

”Luomun käyttö on laajentunut viime vuosina eri väestöryhmiin, ja jo useamman vuoden peräkkäin olemme myyneet kaikki tuottamamme luomukinkut”, sanoo Tero Oinonen.

Lihatiedotuksen Kantarilla teettämän tutkimuksen (11/2020) mukaan kolmeen neljästä kotitaloudesta ostetaan tänäkin jouluna kinkku. Kolmannes kinkun hankkivista talouksista ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista.

Puhtaus tärkein luomun ostamisen syy

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Koska vettä sitovia fosfaatteja ei käytetä, luomukinkku säilyttää lihaisuutensa myös paistettaessa.

Kuluttajilta kysyttäessä tärkein luomun ostamisen syy on puhtaus. Myös hyvää makua, ympäristöystävällisyyttä ja eläinten hyvinvointia arvostetaan korkealle.

Kantarin toteuttaman kyselyn (2020) mukaan noin viidennes suomalaisista ilmoittaa kiinnostuksensa luomuruokaa kohtaan lisääntyneen koronapandemian myötä.

Luomupossujen hyvinvoinnille korkeammat vaatimukset

Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista korkeammat vaatimukset.

Luomusikalassa on kaksi kertaa enemmän tilaa kuin tavanomaisessa lihasikalassa. Emakoita ei pidetä häkeissä, vaan ne synnyttävät ja imettävät possujaan vapaina. Myös ulkoilu, päivänvalo sisätiloissa, kuivat pehkut ja lajitovereiden seura on kirjattu luomutuotannon ehtoihin.

Luomupossut ruokitaan pääasiassa oman tai lähitilojen luomurehulla, joka on tuotettu ilman kemiallisia torjunta-aineita. Luomukotieläinten lääkintää on myös rajoitettu, ja varoaika on kaksi kertaa tavanomaista pidempi.

Lisätietoja:

Marja-Riitta Kottila,
toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry,
puh. 040 581 9252, marja-riitta.kottila@proluomu.fi

Teksti: Minna Ala-Kyyny