Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina 23.9. monin tavoin koko Euroopassa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa.

Luomun osuutta EU:ssa halutaan kasvattaa erityisesti ympäristöhyötyjen takia. Luomutuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta sekä maaperän kasvukuntoa ja on tavanomaista tuotantoa omavaraisempaa, sillä tuotannossa ei käytetä fossiilisia keinolannoitteita. Toista kertaa vietettävä luomutuotannon merkkipäivä onkin osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa. Päämääränä on, että 25 % EU:n alueen peltoalasta olisi luomutuotannossa vuoteen 2030 mennessä. 

Sinut on kutsuttu mukaan EU:n luomupäivän juhlintaan

Juhlapäivän kunniaksi pääset nauttimaan herkullisia luomumaistiaisia Prisma Kaaressa Helsingissä sekä perjantaina 22.9. että lauantaina 23.9. klo 11-18 välisenä aikana. Maistatustapahtumassa on mukana kahdeksan yritystä erilaisine luomutuotteineen. Lauantaina tapahtumaan saapuu myös Pipsa Pörriäinen, jonka kanssa voit ottaa vaikkapa selfien. Maistatuskiertueen toteuttaa Pro Luomu ry osana Luomu on osa ratkaisua -kampanjaansa, jonka tavoitteena on lisätä luomun ostamista sekä tietoisuutta luomusta ja EU:n luomumerkistä.

Tapaa Pipsa Pörriäinen lauantaina 23.9. Prisma Kaaressa Helsingissä.

Myös virastoissa ja ruokapalveluissa juhlitaan luomupäivää 

Maa- ja metsätalousministeriön henkilökunta nauttii EU:n luomupäivän kunniaksi luomuaamiaista maanantaina 25. syyskuuta ja kutsuu Euroopan komission Suomen edustuston henkilökunnan, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Pro Luomun ja Luomuliiton edustajat mukaan.

Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa tiedotteessaan, että luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää, huoltovarmuutta ja se myös ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, ja että luomutuotanto on kestävän ruuantuotannon edelläkävijä. Maa- ja metsätalousministeriössä toivotaan, että mahdollisimman monet juhlisivat EU:n laajuista luomutuotannon päivää.

Kansanedustajille on EU:n luomupäivän kunniaksi tarjolla luomulounas 21.9, kun Pikku Parlamentin ravintolan tarjonta on nostettu niin luomuisaksi kuin mahdollista. Luomuliiton edustajat ovat paikalla vastaamassa luomuun liittyviin kysymyksiin.

Ruokapalveluissa juhlitaan tänä vuonna esimerkiksi järjestämällä luomun teemaviikko varsinaisen päivän ollessa lauantai. Ruokapalvelut tarjoavat päivän kunniaksi luomuraaka-aineista valmistettuja ruokia, esimerkiksi luomupuuroa aamiaisella, paikallisia luomuomenoita välipalalla tai luomulounasta ruokapalvelun itse kehittämällä reseptillä sekä tarjoamalla asiakkaille tietoa luomusta.

Euroopan komissio juhlii luomupäivää Brysselissä jakamalla EU:n luomupalkinnot. Lisätietoa EU Organic Awardsista.

Lisäksi EU:n luomupäivä näkyy laajasti eri luomualan toimijoiden viestinnässä:

Lisätietoa EU:n luomupäivän vietosta Suomessa.

Lue Maa- ja metsätalousministeriön tiedote EU:n luomupäivästä.