Luomuviljelijä Janne Rauhansuulle kokonaisvastuullisuus on tärkeää, eikä hän ole koskaan pelännyt toimia valtavirtaa vastaan. Siitä hyvänä esimerkkinä on myssyjen neulominen keskellä ei mitään kymmenien mummojen kanssa.

Heti haastattelun aluksi käy selväksi, että Janne Rauhansuulle on tärkeää, että työ ja arvomaailma kohtaavat. Vaikka mies ei enää voisi kuvitellakaan tekevänsä muita töitä, ei sukutilan jatkaminen Pöytyällä ollut kuitenkaan itsestäänselvyys. Teini-iässä purjelautailu vei nimittäin pöytyäläisen maalaispojan mennessään ja maailmalla kuluikin 20 vuotta lajin parissa.

Eri maanosissa vietetyt vuodet avasivat kuitenkin miehen silmät. Muutettuaan takaisin Suomeen vuonna 2008 hän tiesi heti, mitkä ovat Suomen vahvuudet ja miten hänen tulisi lähteä yritystoimintaa kehittämään.

”Luonnonmukainen tuotanto oli ihan selkeä vaihtoehto minulle. Tiesin heti, että jos jossain niin Suomessa luonto, puhtaus ja turvallisuus ovat vahvuuksia ja niitä tulisi lähteä viemään eteenpäin”, kertoo luomuviljelijä ja Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu.

Janne pitää tärkeimpänä vahvuutenaan ajattelutyötä ja uusien asioiden kehittelyä, ja onkin koonnut ympärilleen hyvän porukan toteuttamaan ideoita.

Janne Rauhansuulle on tärkeää, että työ ja arvomaailma kohtaavat.

Villalle arvostusta

Suomeen muutettuaan myssyjä neulonut mies hankki heti muutaman lampaan, jotta voisi tutustua suomenlampaan villan ominaisuuksiin. Janne tuntuu selvästi olevan haltioissaan villan ominaisuuksista, sillä sen verran innoissaan hän syventyy aiheeseen. Ja hienoahan se on, miten he ovat saaneet jalostettua ja markkinoitua myssyjä ja muita villa-asusteita, joita myydään jo ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä kaikki villa tulee luomutiloilta. Janne perustelee valintojaan sillä, että luomutuotannossa eläimillä on enemmän tilaa liikkua eikä eläinten rehuissa käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Myöskään loisten häätämiseen ei käytetä kemikaaleja ja antibiootteja käytetään harkiten.

Jannelle työssä parasta on se, kun saa tehtyä jotain kestävää ja muutettua asioita isommassa mittakaavassa.

”Maataloudessa on vaikea muuttaa asioita, mutta esimerkkimme on innostanut muitakin toimimaan kotimaisen villan parissa. Tämä on ollut minulle tärkeä asia, sillä nyt villaa arvostetaan eikä sitä heitetä menemään arvottomana tavarana”, kertoo Janne tyytyväisenä.

Mummoenergiaa

Tällä miehellä ei ole aivan tavanomaisin työyhteisö, sillä töitä tehdään muun muassa kahdeksankymmenen mummon voimin. Mummot neulovat myssyjä ja saavat näin merkityksellistä tekemistä päiviinsä. Kun Jannelta kysyy millaisia työkavereita mummot ovat, syttyy miehen kasvolle iso hymy.

”He ovat ihan parhaita! Heillä on paljon elämänviisautta ja he ovat siinä vaiheessa elämää, etteivät enää stressaa kauheasti”, kuvailee Janne mummoja haltioituneena.

Alkusyksystä mummotkin pääsivät taas neulomaan yhdessä. Mummoista paistoi läpi iloisuus ja positiivisuus. Janne kuitenkin vakavoituu, sillä heillä on yksi ongelma, johon pitäisi vielä löytää ratkaisu. Vastaavaa toimintaa pitäisi nimittäin löytää myös myssypapoille. Tästäkin huomaa kuinka Jannelle vastuullisuus on tärkeä asia.

Entä ehtiikö Janne itse vielä tarttua puikkoihin?

”Viime keväänä aloin neulomaan elämäni ensimmäistä villapaitaa. Olen ehtinyt tehdä jo yli tuhat myssyä, mutta villapaidan tekeminen onkin työläämpi homma. Lupasin villapaidan vaimolle jouluksi, joten eiköhän se siihen mennessä valmistu”, Janne tuumaa päättäväisenä.

Ylpeä luomuviljelijä

Jannen päätyö on kuitenkin edelleen luomuviljely. Tilalla panostetaan tietoisesti valkuaiskasveihin, syysrypsiin ja herneeseen. Rypsistä puristetaan öljyä omassa öljynpuristamossa, joka käy yötä päivää. Janne vertaakin sitä eläintilaan, jota täytyy hoitaa aamuin illoin.

Tilan luomuöljyyn on edellisellä viikolla päässyt tutustumaan myös kansainvälisen muotilehden kuvausporukka, joka oli tekemässä juttua myssyistä.

”Vein porukan rypsipuristimelle maistamaan öljyä. He olivat aivan ihmeissään, että voiko rypsiöljy maistua tällaiselle. Rypsiöljyissä on makueroja niin kuin viineissäkin ja myös niillä voi hifistellä”, kertoo Janne ylpeänä oman tilan tuotteesta.

Janne Rauhansuun päätyö on luomuviljely.

Halu vaikuttaa

Jannella riittää aikaa ja energiaa vaikuttaa asioihin myös isommalla tasolla. Luomuliiton eli luomutuottajien edunvalvontajärjestön hallitukseen hän lähti mukaan, koska halusi vaikuttaa alan asioihin ja lisätä sitä kautta luomutuotantoa.

”Illat menee toisinaan raportteja lueskellen ja miettien, mihin asiaan meidän tulisi seuraavaksi vaikuttaa. Näen edunvalvonnan kuitenkin todella tärkeänä, jotta saadaan vietyä asioita eteenpäin”, kertoo vuoden alussa järjestön puheenjohtajana aloittanut Janne.

Hän on sitä mieltä, että myös luomutuotannon pitää muuttua ja kehittyä tulevaisuudessa. Hän kuitenkin ihmettelee, että miten kaikki ihmiset eivät ole vielä löytäneet luomutuotantoa, joka on ainut sertifioitu ja kestävä tapa tuottaa ruokaa. Tekemistä siis vielä piisaa tällä saralla.

Aurinkoenergialla toimiva auto

Nyt Jannella on useampi työ hoidettavanaan ja kotona neljä pientä lasta. Kun on monta rautaa tulessa, voi arjesta tulla stressaavaa, mutta miehestä oikein huokuu rauhallisuus. Perhe onkin ottanut käyttöön kiireistä arkea helpottavia ratkaisuja. Heille tuli muutama vuosi sitten au pair Ukrainasta, joka on edelleen perheen apuna tarvittaessa. Lisäksi harrastuksissa suositaan kimppakyytejä.

”Vihdoin markkinoille on tullut sähköllä toimiva tila-auto, johon mahtuu sekä omat että naapurin lapset. Saan ladattua sen omista aurinkopaneeleistamme. Haluan tässäkin toimia esimerkkinä”, kertoo Janne innoissaan ensi viikolla saapuvasta autostaan.

Kuvat © Suvi Elo

Tutustu luomun tekijöihin

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.