Luomupuutarhayrittäjyys on Kaijus Ahlbergille ja Minna Tengvallille elämäntapa. He kasvattavat Sipoossa syötäviä kukkia, salaattia, yrttejä ja vihanneksia Helsingin parhaille ravintoloille.
Ahlbergin puutarhalla on juuri kerätty kasvihuoneesta basilikaa. Huumaava tuoksu leijailee puodin pihassa. Pohdimme puutarhayrittäjien Kaijus Ahlbergin ja Minna Tengvallin kanssa, että pelkästään jo yrttien tuoksulla täytyy olla terveysvaikutuksia, niin mahtava se on.
”Ainakin meidän työntekijöillämme on todella vähän sairauspoissaoloja”, Kaijus nauraa.
Yrittäjäpariskunta kehuu työntekijöitään myös erittäin sitoutuneiksi ja luotettaviksi ammattilaisiksi. Puutarhalla on paljon ja monenlaista työtä, joten on tärkeää, että jokainen osaa hommansa.
Ammattilaisia ovat myös Kaijus ja Minna. Molemmat valmistuivat suunnitteluhortonomeiksi vuonna 1991. Keskelle pahinta lamaa, joten viherpuolen töitä ei ollut, sillä rakentaminen oli lähes pysähdyksissä. Vaihtoehdoksi tarjoutui perheyrityksen jatkaminen.
”Faija oli jäämässä eläkkeelle ja lopettamassa puutarhan toimintaa. Ajattelimme, että kai tästä jonkinlaisen elannon saa”, kertoo Kaijus.
Jo sata vuotta laatua
Ahlbergin puutarha on perustettu jo vuonna 1922 ja Kaijus on puutarhayrittäjä kolmannessa polvessa. Kaijusta ja Minnaa ei harmita, että valitsivat perheyrityksen jatkamisen. Vaikka yrittäminen on ollut rankkaa ja taloudellisestikin välillä tiukkaa, he ovat saaneet tehdä puutarhan toiminnasta omannäköistä ja viljelleet juuri sitä, mitä ovat itse halunneet.
Puutarha on ollut aina tunnettu hyvästä laadusta. Jo Kaijuksen isoisä myi Helsingin Kauppatorilla aikoinaan salaatteja, jotka olivat hyvin kysyttyjä. Seuraava sukupolvi eli Kaijuksen vanhemmat aloittivat yrttien viljelyn ja myynnin ammattikeittiöille, jotka tunnetusti vaativat erittäin korkealaatuisia raaka-aineita.
Nykyään puutarhalta lähtee yrttejä, versoja, syötäviä kukkia, salaattia ja vihanneksia Helsingin ravintoloihin. Minna toimittaa tuotteet itse pari kertaa viikossa. Miltä tuntuu nähdä oman yrityksen nimi kaupungin parhaiden ravintoloiden ruokalistalla?
”Onhan se palkitsevaa, hemmetin palkitsevaa! Se on ihan eri asia tavata kokit itse ja jutella heidän kanssaan. Heiltä tulee myös ehdotuksia, mitä voisimme heille kasvattaa”, kertoo Minna.
Täydellisiä kasviksia
Minna ja Kaijus kokeilevat innokkaasti uusia kasveja ja valikoima alkaakin olla melkoinen. Viimeisimpänä myyntiartikkelina kehitettiin ravintoloille täydellinen, makea ja rapea sokeriherne. Syyskuun puolessa välissä herneitä tulee tunnelista edelleen ja maistiaisten perusteella ne todellakin ovat täydellisiä. Palkokasvit tekevät hyvää myös maalle.
”Meille tuli yksi tunneli lisää, joten pystyimme rakentamaan tunneleihin viljelykierron, johon saatiin myös palkokasvit mukaan”, kertoo Kaijus.
Luomun periaatteet ovat Minnalle ja Kaijukselle tärkeitä. Aloittaessaan viljelyn he ajattelivat, että omantunnon pitää kestää se, mitä tekee. Sen vuoksi koko toiminta on rakennettu alusta asti vastuulliseksi, ja siihen kuuluu luomun lisäksi esimerkiksi tuulisähkö ja kierrätys.
Minna ja Kaijus ovat luomukasvihuonetuotannon pioneereja. Moni asia on mennyt vuosien saatossa eteenpäin, kuten luomulannoitteet, mutta esimerkiksi kasvualustat aiheuttavat edelleen päänvaivaa. Tänä vuonna haasteena ovat olleet säät, sillä toukokuussa satoi yli sata millimetriä ja taimien istuttamisen jälkeen vaivasi kuivuus. Tulevaisuuden haasteisiin varaudutaan kehittämällä puutarhan toimintaa edelleen esimerkiksi taimituotannon osalta. Minna ja Kaijus ovat kuitenkin päättäneet, että se mitä he tuottavat jatkossakin, on syötävää ja luomua.
”Vihreydestä nauttii”
Yrittäjänä saa olla somevastaava, logistiikkapäällikkö, palkanlaskija ja tilausten vastaanottaja. Toimitus ravintoloille, tukkuihin, Rekoihin, FoodHubiin ja tilapuoti – myyntikanavia on paljon ja myös se vie aikaa. Keväällä on niin kiire, että tunnit eivät meinaa riittää. Toisaalta monipuolisuus on ollut pelastus esimerkiksi koronasulkujen aikana. Mikä puutarhayrittäjän työpäivässä sitten on parasta?
Minna nauttii valtavasti asiakkaiden kohtaamisesta. Kaijuksen mielestä parasta on silloin, kun asiat menevät niin kuin on suunniteltu, mikä kasvien kanssa työskennellessä ei ole mikään itsestäänselvyys. Ja vihreys miellyttää molempia.
”Kyllä siitä vihreydestä nauttii joka kerta kun tuolla puutarhalla liikkuu. Siellä on aina orvokkirivistö ja paljon muitakin kukkia. Kevätaamuina kun käydään hakemassa leivän päälle jotain, on hienoa kävellä ja katsella ympärilleen kasvihuoneissa. Ja ottaa instakuvia”, Minna nauraa.
Lähdemme tutustumaan kasvihuoneisiin. Vastaan tulee erikoisuuksia, kuten sitruunaruohoa ja shisoa eli kähäräveripeippiä, jota käytetään erityisesti japanilaisessa keittiössä. Vihreys on tosiaan rentouttavaa ja syötävät kukat kruunaavat elämyksen.
Tutustu luomun tekijöihin
Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.