Kiireisessä arjessa on hienoa, että kaupan pakastealtaasta löytyy luomuna vaikkapa peruna-sipulisekoitusta, josta valmistuu nopeasti ruokaa perheelle. Ja kylkeen luomuherneitä, niistä lapset tykkäävät. Mutta ennen tyytyväisiä ruokailijoita monen asian on pitänyt onnistua. Viljelyasiantuntija Matti Perttu on tärkeä linkki laatuketjussa.

Matti Perttu toimii viljelyasiantuntijana Apetitilla Säkylässä. Hän on työparinsa kanssa vastuussa siitä, että vihannespakasteita valmistavalle tehtaalle saadaan oikeaan aikaan noin 34 miljoonaa kiloa raaka-ainetta. Tärkeimmät Matin vastuualueet liittyvät perunaan, pinaattiin ja herneeseen, sekä luomuna että tavanomaisena. Mitä viljelyasiantuntija oikein tekee?

”Huolehdin siitä, että saadaan hyvä hernesato viljelijöiden pelloilta talteen isoilla hernepuimureilla.”, Matti Perttu hymähtää.

”Kyllähän meillä työtä tietysti tehdään ympäri vuoden. Esimerkiksi satokauden aikatauluja suunnitellaan jo pitkälti ennen kylvöjä, etenkin herneellä aikataulutus on hyvin tarkkaa”, Perttu jatkaa.

Hän itse on viimeksi istunut puimurin ratissa vuonna 1999 noin sadan metrin matkan, varsinaisen puintityön hoitavat rautaisella kokemuksella varustetut ammattilaiset.

Kesä on silti viljelyasiantuntijalle hektistä aikaa. Sadonkorjuussa täytyy ottaa huomioon tehtaan kapasiteetti ja sadon kypsyminen vaihtelevalla tahdilla. Tekemistä täytyy olla sopivasti vuorokauden ympäri. Nopeus on myös valttia.

”Laadun takia haluamme esimerkiksi herneet pakkaseen kahdessa tunnissa. Säkylän ympärille voi 100 kilometrin säteelle piirtää ympyrän, ja sen sisällä täytyy hernepeltojen sijaita”, Matti Perttu kertoo.

Kiireisin aika on juuri silloin, kun suurin osa suomalaisista viettää kesälomaa. Juhannuksesta alkaa pinaatin sadonkorjuu, sen jälkeen puidaan hernettä, kunnes aletaan nostaa perunaa. Matti Pertun mukaan sadonkorjuun aikaan ollaan tavoitettavissa vuorokauden ympäri ja verenpaine nousee kuun puoliväliä kohden. Loppukesän ja syksyn juureskausi tuntuu kesään verrattuna jopa tasaiselta.

Hyvä ammatinvalinta

Matti Perttu viljelee myös omia peltojaan. Siihen kulutetaan kesän lomapäiviä tarpeen mukaan. Niinpä, Matin sanojen mukaan yhteiskuntarauhan säilymiseksi, vaimon kanssa lomaillaan ulkomailla joka vuosi. Loma ei tunnu lomalta, ellei pääse pois kotoa.

Vaikka lomaa tulee pidettyä viikon pätkissä, Matti Perttu ei ole vakavissaan harkinnut ammatinvaihtoa. Kesällä ulkohommissa aurinko yleensä paistaa, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Jokainen kesä on erilainen.

Esimerkiksi tämän vuoden kesäkuu oli rankka säiden takia. Eräs viljelijä kiteytti Matti Pertun mukaan asian hyvin. Ainoa asia mihin ei voi vaikuttaa on sää. Sitä on turha murehtia, kun sille ei voi mitään. Koska Perttu on myös itse viljelijä, hänen on helppo ymmärtää viljelijöiden näkemyksiä.

Luomu on kehittynyt

Pitkän työuran aikana myös monet luomuviljelijät ovat tulleet Matti Pertulle tutuiksi. Hän on myös nähnyt luomun kehityksen.

”Luomuviljelijöiden ammattitaito on kehittynyt 2000-luvun alusta. Heissä on nuoria kavereita, joilla on intoa ja näkemystä, he tietävät mitä tekevät. Heidän kanssaan on hienoa tehdä yhteistyötä”, Matti Perttu kertoo.

Isossa teollisessa mittakaavassa luomun haasteena ovat tuotantomäärät. Siihenkin on tullut parannusta parinkymmenen vuoden aikana.

Matti Perttu uskoo, että luomuviljelyn menetelmistä otetaan entistä enemmän oppia tavanomaiselle puolelle. Jo nyt on havaittu viljelykierron merkitys, ja torjunta-aineiden käytön vähentäminen tulee ajankohtaiseksi.

Ottavatko viljelijät neuvoja vastaan? ”Yritän parhaani mukaan neuvoa, mutta ammattitaito on tänä päivänä niin kovalla tasolla. Viljelijät myös antavat palautetta, onneksi yleensä rakentavaa.”

Kuvat: Apetit

Teksti on tuotettu Euroopan unionin osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.