I ekologisk produktion används inga konstgjorda smak- eller färgämnen.

I ekologiska produkter får man inte använda konstgjorda smak- eller färgämnen. Detta innebär huvudbry för producenten, men är bra för dom som uppsakattar att smak och färg kommer från äkta råvaror. 

För att uppnå hållbarhet, önskad konsistens, smak eller utseende kan man använda olika tillsatsämnen i livsmedelsproduktion. För ekologiska produkter är listan kort, eftersom endast en bråkdel av alla tillsatsämnen är tillåtna. Just nu tillåts ca 10 % av dom tillsatsämnena som används i konventionella livsmedel. 

I ekologiska produkter finns till exempel inte alls konstgjorda smak- eller färgämnen. Den söta smaken kommer från äkta råvaror såsom frukter, ekologiskt socker, honung eller till exempel agavesirap. 

I ekologiska livsmedel är konstgjorda sötningsmedel såsom aspartam och acesulfam K förbjudna. Eftersom det inte används konstgjorda kalorifria sötningsmedel i ekologiska produkter, finns det till exempel inga ekologiska lättdrycker i butiken. 

Vi har lärt oss att vissa färger i maten är attraktiva. Vi tänker lätt att gröna grönsaker är färska och bruna är ruttna. När vi köper kött tänker vi att rött kött är färskt. Våra associationer påverkar oss starkt: man har upptäckt att röd saft har mera smak av bär än t ex grön saft. 

Färgerna i ekologiska livsmedel kommer från naturen. Användningen av färgämnen är inte tillåten i ekologiska produkter, så färgen måste komma från naturliga råvaror. Till exempel i ekologiskt hönsfoder finns inga färgämnen utan äggulans färg kommer från maten.

Tillsatsämnenas ursprung

  • Naturliga tillsatsämnen kommer från naturen. Dom fås från råvaror som kommer från växt- eller djurriket till exempel genom att destillera.
  • En naturliknande arom tillverkas kemiskt, men samma kombination finns i naturen.
  • Syntetiska tillsatsämnen tillverkas kemiskt och finns inte i naturen.

För tillverkning av ekologiska livsmedel finns ca 50 godkända tillsatsämnen, varav dom flesta är naturliga.   Mängden tillåtna tillsatsämnen är alltid begränsad till enbart nödvändiga ämnen och bara naturliga aromer godkänns. Många tillåtna tillsatsämnen har ytterst begränsat användningsområde, t ex att dom bara får användas till skorpan på vissa ostsorter.