Luomukaritsan paisti valmistuu uunissa meheväksi juhlaruuaksi niin pääsiäispöytään kuin viikonlopun kohokohdaksi. Kun paisti on uunissa, ehdit valmistaa lisukkeeksi belugalinssejä, paahdettuja kasviksia ja minttu-jugurttikastikkeen.

Valmistus

  1. Ota juhlapaisti huoneenlämpöön noin 2–3 tuntia ennen sen valmistusta ja poista se myyntipakkauksestaan. Sopiva sisälämpötila kypsennykseen on noin + 10 astetta.
  2. Aseta lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan siten, ettei mittarin kärki osu luuhun. Suosittelemme käyttämään paistopussia juhlapaistin valmistuksen yhteydessä. Paistopussia käytettäessä, pussi suojaa uunia kypsennyksen yhteydessä syntyviltä roiskeilta ja kerää paistista kypsennyksen aikana luontaisesti irtoavan maukkaan paistiliemen. Mikäli et käytä paistopussia, huolehdithan paistin kypsennyksestä riittävän isossa uuninkestävässä astiassa, joka kerää paistista luontaisesti kypsennyksen aikana poistuvia nesteitä.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja kypsennä paistia 15 minuuttia. Laske tämän jälkeen uunin lämpö 150-asteeseen ja jatka paistin kypsentämistä. Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämpötilaksi 60 astetta. Tällöin liha on sisäosiltaan punertavaa. Jos haluat täysin kypsän paistin, jatka kypsennystä, kunnes mittari näyttää 70 astetta.
  4. Ota paisti uunista ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Siivilöi paistoliemi kattilaan kastiketta varten.

Paahdettu kasvislisuke

  1. Viipaloi kuoritut porkkanat ohuiksi viipaleiksi ja pilko broccolinit ja parsakaali pieniksi paloiksi.
  2. Kuumenna öljy tai voi paistinpannulla ja lisää joukkoon pienityt porkkanat, broccolinit ja parsakaali.
  3. Paista aineksia paistinpannulla kevyesti käännellen n. 3–5 minuutin ajan.
  4. Mausta lopuksi ripauksella suolaa.

Belugalinssi-lisuke

Valmista linssit pakkauksen ohjeen mukaan keittämällä suolatussa vedessä.

Minttu-jugurttikastike

Valmista jugurttikastike yhdistämällä kaikki ainesosat kulhoon ja sekoittamalla tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta ripauksella suolaa.

Paistinkastike

Valmista paistinkastike lisäämällä punaviini paistoliemen joukkoon kattilaan. Sekoita ja keitä 20 minuuttia. Lisää ruskistettu sipuli ja koristele tuoreella ruohosipulilla.

Reseptin tuotti: Tamminen

Resepti on tuotettu EU:n osarahoittamassa Luomu. Se on hyvä merkki -hankkeessa vuosina 2020-2022.