Suomalaiset haluavat panostaa joulupöytään, ja monen kuluttajan perinteisiin kuuluukin maukas, laadukas luomukinkku. Moni valitsee luomua myös eläinten hyvinvoinnin takaamiseksi. Noin 29 prosenttia suomalaisista kertoo haluavansa tulevaisuudessa ostaa lihaa entistä useammin luomuna. 

Pro Luomun arvion mukaan vuoden 2023 joulusesonkiin saadaan noin 65 000 kiloa suomalaista luomukinkkua. Määrä on hieman viime vuotta pienempi, sillä inflaation ja ruuan hintojen nousun takia arvokkaampien tuotteiden kysyntä on laskenut jonkin verran viime vuodesta.

”Uskomme, että luomukinkun kysyntä säilyy pitkälti ennallaan, vaikka luomulihan myynti onkin laskenut. Jouluna asiakkaat noudattavat perinteitä ja jouluruokaan ollaan valmiita panostamaan. Valikoimissamme on tänä vuonna luomuna pieni 2,5 kilon luuton juhlakinkku pakasteena. Lisäksi samankokoinen tuoresuolattu luomukinkku tulee myyntiin joulukuun puolivälissä”, kertoo S-ryhmän myyntipäällikkö Juha Nieminen.

Kesko kertoo varautuneensa luomukinkkujen osalta hieman viime vuotta pienempään menekkiin.

”Suurin luomukinkkujen kysyntä kohdistuu meillä edellisvuosien tapaan luuttomaan pikkukinkkuun, mutta oman K-ruokakaupan kautta on mahdollista tiedustella juuri oman toiveen mukaista kinkkua. K-ryhmän valikoimissa on pääsääntöisesti vain suomalaista alkuperää olevia luomukinkkuja”, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.

Luomusikaloissa satsataan eläinten hyvinvointiin

Luomun kuluttajabarometri 2023 (Kantar Agri) kertoo, että 29 prosenttia suomalaisista haluaa ostaa tulevaisuudessa enemmän lihatuotteita luomuna. Vastaava luku luomun aktiiviostajien eli vähintään kerran viikossa luomua ostavien keskuudessa on 44 prosenttia, ja lapsiperheiden osalta 36 prosenttia.

”Kuluttaja, joka arvostaa hyvänmakuista ja laadukasta lihaa, ostaa luomua. Joulukinkku ostetaan tavallisesti vain kerran vuodessa, ja etenkin tuolta aterialta odotetaan maksimaalista maukkautta. Moni arvostaa myös eläinten hyvinvointia. Luomusikalassa siat pääsevät ulkoilemaan, tilaa on enemmän ja porsaatkin saavat olla emonsa kanssa pidemmän aikaa. Sikojen rehussa ei myöskään käytetä synteettisiä aminohappoja”, kertoo Skogsjö Gårdin luomutilaa yhdessä poikansa kanssa Pohjanmaalla pyörittävä Steve Nyholm.

Luomukinkkuja varataan jopa ennakkoon, pakastekinkkua jo myynnissä

Jos luomukinkun haluaa, milloin täytyy viimeistään toimia?

”Jos luomukinkun haluaa ehdottomasti omaan joulupöytään, on hyvä varata se mahdollisimman pian ennakkoon. Kannattaa kääntyä oman K-ruokakauppiaan puoleen ja kysyä tilanne luomukinkkujen osalta, sillä tarjonta voi poiketa hyvinkin paljon eri myymälöissä. Kinkkuja on mahdollista tilata toki myös verkkokaupan kautta, jossa kinkkuvalikoiman näkee myös myymäläkohtaisesti”, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.

S-ryhmältä kerrotaan, että pakasteessa olevaa luomukinkkua on ollut saatavilla kaupoissa jo lokakuun lopusta alkaen. Tuore luomukinkku tulee myyntiin 12. joulukuuta.

”Kinkkuostoksille kannattaa suunnata ajoissa, jos haluaa varmistaa saavansa juuri tietynlaisen kinkun”, kertoo S-ryhmän myyntipäällikkö Juha Nieminen.

Lisätietoja:
Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi
Minna Ala-Kyyny, viestinnän asiantuntija, Pro Luomu ry, puh. 040 120 7477, minna.ala-kyyny@proluomu.fi

Artikkelin kuva: Adobe Stock