Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan 23.9. monin tavoin koko Euroopassa. Viime vuonna lanseerattu merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja EU:n luomutuotannon toimintasuunnitelmaa.

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio julistivat viime vuonna syyskuun 23. päivän viralliseksi EU:n luomutuotannon päiväksi ja tänä vuonna päivää juhlitaan ensimmäisen kerran ympäri Eurooppaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa.

Luomupäivä linkittyy myös EU:n Vihreän siirtymän tavoitteisiin lisätä luomuviljellyn alan osuutta. Päämääränä on, että vuonna 2030 neljännes EU:n alueen peltoalasta olisi luomutuotannossa. Luomun osuutta EU:ssa halutaan kasvattaa erityisesti ympäristöhyötyjen takia. Luomutuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta sekä maaperän kasvukuntoa ja on tavanomaista tuotantoa omavaraisempaa, sillä tuotannossa ei käytetä fossiilisia keinolannoitteita.

EU:n luomupäivää juhlitaan monin tavoin

Pro Luomu käynnistää luomupäivänä mittavan EU-osarahoitteisen luomukampanjan, jonka tavoitteena on vahvistaa EU:n luomumerkin tunnettuutta sekä kuluttajien tietoisuutta luomusta ja sitä kautta kasvattaa luomun myyntiä Suomessa. Kampanja näkyy kuluttajille seuraavat kaksi vuotta laajasti muun muassa ruokakaupoissa, ulkomainonnassa ja sosiaalisessa mediassa.

Eduskunta huomioi EU:n virallisen luomupäivän panostamalla erityisen luomuisaan lounaaseen. Lounaan aikana kansanedustajilla on mahdollisuus kysyä luomutuotantoon liittyviä kysymyksiä luomuviljelijöitä edustavan Luomuliiton asiantuntijoilta. Maa- ja metsätalousministeriössä ministeri ja virkahenkilöstö juhlivat päivää yhdessä Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa luomupuuron äärellä.

Luomupäivä näkyy todennäköisesti myös monissa ruokapalveluissa ja ravintoloissa, joita on kannustettu luomuruuan tarjoamiseen juhlapäivänä. Luomutetaan Ruokapalvelut -hanke on tuottanut ruokapalveluille materiaaleja päivän juhlintaa varten.

Euroopan komissio juhlii luomupäivää Brysselissä muun muassa jakamalla ensimmäiset EU:n luomupalkinnot yhdessä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK), Euroopan alueiden komitean (AK), COPA-COGECAn ja IFOAM Organics Europen kanssa. Palkintojen jakoa voi seurata suorana Brysselistä striimattuna 23.9. alkaen klo 11 Suomen aikaa.

Lisätietoja: Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry, puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi