Luomu on valvottu tuotantojärjestelmä, jossa on tavanomaista tiukemmat ehdot ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Mikä tekee maidosta, kasviksista, viljasta, munista, mustikoista tai lihasta luomua? Tutustu tuoteryhmäkohtaisiin infograafeihin!
Luomupeltojen typpitaloudesta huolehtivat palkokasvit, joiden juurinystyräbakteerit kykenevät ottamaan typpeä suoraan ilmasta ja muuttamaan sen kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Tämän takia palkokasveja kasvatetaan luomupelloilla vuorovuosin muiden viljelykasvien kanssa.
Luomuviljan tuotanto eroaa tavanomaisesti tuotetusta viljasta pääosin kahdella tavalla: luomuviljaa ei lannoiteta teollisilla väkilannoitteilla eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita.
Luomuvihannesten ja -marjojen viljely perustuu maan huolelliseen hoitoon ja tehokkaaseen kiertotalouteen.
Kaikki luomulehmät ja -hiehot pääsevät kesällä laitumelle. Luomuehdot edellyttävät, että luomunaudat saavat laiduntaa kesä-syyskuun välisenä aikana päivittäin. Laiduntaminen edistää lehmien hyvinvointia ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta.
Luomueläinten tilat tehdään sellaisiksi, että eläimet pystyvät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään. Luomueläimillä on esimerkiksi oltava tavanomaista enemmän tilaa, ja rakennuksissa on oltava ikkunoita, jotta päivänvalo pääsee sisään. Kaikki luomueläimet pääsevät myös ulos.
Luomukanaloiden paremmat olot on kirjattu luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin, joten valitessasi kaupan hyllyltä luomukananmunia, voit luottaa siihen, että kanojen hyvinvointi on otettu tavanomaista paremmin huomioon.
Luonnontuotteet voivat olla luomua, jos ne kerätään luomusertifioidulta keruualueelta. Luomusertifioinnin edellytyksenä on, että alueella ei ole kolmena edellisvuonna käytetty luomussa kiellettyjä lannoitteita eikä torjunta-aineita.
Mansikka on suosittu luomumarja, jota myydään monilta tiloilta suoraan kuluttajille. Luomumansikan kasvatuksessa ei käytetä kemiallista tuholais- tai rikkakasvien torjuntaa, eikä kemiallisia homeentorjunta-aineita. Niiden sijaan luomussa luonto on viljelijän apuna onnistuneessa mansikankasvatuksessa.