Det finns ett tiotal ekologiska svingårdar i Finland. Den största försäljningen av det ekologiska grisköttet de producerar faller under julsäsongen. Den ekologiska skinkan har behållit sin andel trots svåra ekonomiska förhållanden och butikerna har förberett sig på efterfrågan även i år. 

Pro Luomu uppskattar att det kommer att finnas ca.62 000 kg. inhemsk ekologisk skinka tillgängligt under julen 2024. Mängden har minskat en aning jämfört med förra året. Ekologisk skinka finns tillgängligt i S- och K-gruppens butiker, medan Lidl inte erbjuder det. Butikerna bedömer att den största efterfrågan på ekologiska skinkor i år kommer att vara en liten benfri skinka.

”Vi förväntar oss att försäljningen av ekologisk skinka kommer att vara på samma nivå som förra året. I S-gruppens urval finns inhemsk, cirka 2,5 kg, benfri ekologisk skinka tillgänglig, säger Juha Nieminen, gruppchef från SOK Markethandelns kedjeledning.

Också K-gruppen tror på den lilla skinkans popularitet; 

”Efterfrågan på ekologiskt griskött har ökat en aning jämfört med föregående år och vi har förberett oss på samma efterfrågan på ekologisk skinka som förra året, säger Kirsi Väistö, Keskos inköps- och försäljningschef.

Varför kostar ekologisk skinka egentligen mer?

Kilopriset på frysta julskinkor varierar mellan 6 och 30 euro per kilo. Ekologisk skinka hör till de dyrare alternativen när det gäller kilopris. Ekologisk skinka är dyrare eftersom produktionen måste uppfylla många tilläggskrav, för att säkerställa miljön och djurens välbefinnande, i jämförelse med  lagstiftningens grundläggande nivå.

Ekologisk produktion bygger på EU:s ekologiska lagstiftning, som garanterar till exempel ekologiska grisar mer boxutrymme än de finska minimikraven. Ekologiska grisar äter hållbart producerat ekologiskt foder och har friheten att gå ute åtminstone på sommaren. I en ekologisk svingård ska minst hälften av golvytan vara fast för att underlätta grisarnas sov komfort och rörelse. Det måste finnas så mycket ligg yta att alla djuren kan vila samtidigt. Det krävs inte i en konventionell svingård trots att tillräckligt med utrymme och möjlighet till rörelse minskar djurens stress, störande beteende och sjukdomar. 

Dessutom förutsätter den ekologiska lagstiftningen att suggor har möjlighet att bygga bo och grisa fritt. En grisningsbur, som förhindrar suggan att röra på sig eller bygga bo, får inte användas i ekologisk produktion, till skillnad från konventionell produktion. 

Tillsatsfri ekologisk skinka 

Ingredienslistor för konventionella skinkor innehåller vanligtvis minst två, även upp till fyra olika e-koder. De vanligaste tillsatserna är E450 och E451, som används i konventionella köttprodukter för att binda vatten. I ekologiska produkter får tillsatser som finns i ingredienslistorna i konventionella skinkor inte alls användas varför ekologiska skinkor endast består av äkta råvaror.    

”Ekologisk skinka är ett enkelt val om du vill satsa på produktens renhet. Det finns bara tre råvaror: ekologiskt griskött, vatten och salt. Vi får lätt för mycket tillsatser i oss från maten, så det är bra att det finns ett alternativ för konsumenter som är intresserade av tillsatsfritt”, säger Mikko Jääskeläinen, ansvars- och utvecklingschef hos Tamminen.

Även konsumenter uppskattar tillsatsfri mat. Renhet, frånvaro av tillsatser och bekämpningsmedel är bland de viktigaste anledningarna för att köpa ekologisk mat för finländare. 29% av finländarna säger att det är den viktigaste anledningen för att köpa ekologiskt. (Kantar Agri 2023).

Så lagar du julskinka

  1. Tina upp den frysta skinkan långsamt i egen förpackning i kylskåp på max + 6 grader över ett separat kärl. Mindre skinkor som väger några kilo tinar upp på cirka 2-3 dygn.
  2. Ta skinkan i rumstemperatur i god tid före stekning och ta ut den ur förpackningen. Ta dock inte bort skinkan ur nätet. Placera termometern i den fetaste delen av skinkan. Låt skinkans innertemperatur stiga till 10 grader. Det tar ungefär en timme/kilo för skinkans innertemperatur att stiga till 10 grader.
  3. Torka skinkans yta överallt med hushållspapper. Stick in stek termometern i den fetaste delen av skinkan. Om du använder en stekpåse, lägg  i skinkan med skinnsidan uppåt.
  4. Lägg skinkan (med eller utan stekpåse) med skinnsidan uppåt på ett ugnsgaller. Lägg en bakplåt med höga sidor och lite vatten under. Plåten samlar upp eventuella vätskor och fett som avlägsnas från skinkan under stekningen. Stekpåsen skyddar ugnen från stänk och samlar upp stekbuljongen. Om du inte använder en stekpåse, tillsätt tillräckligt med vatten i bakplåten under stekningen så att det droppande fettet inte bränns fast på bakplåten.
  5. Stek skinkan ca en halv timme i 200 grader. Sänk ugnstemperaturen till 110 grader (80 grader i varmluftsugn) och fortsätt grädda tills skinkans innertemperatur är minst 75 grader, då är skinkan klar. Skinka med en innertemperatur på 75 grader är fast och saftig i konsistensen. 85 graders överkokt skinka har å andra sidan en torr och mör konsistens. Valet av skinkans innertemperatur påverkas av personliga preferenser. Den totala stektiden för skinka är cirka en timme/kilo.
  6. När skinkan svalnat en aning kan du ta bort nätet. Ta även bort skinnet och önskad mängd överloppsfett.