Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää juhlitaan tulevana maanantaina monin tavoin koko Euroopassa. Brysselissä päivän kunniaksi jaettavien EU:n luomupalkintojen finaalissa on ensimmäistä kertaa suomalaisia: Etelä-Savon alue sekä luomuviljelijä Tommi Hasu LuomuMattisen tilalta Kouvolasta.

Vuosittain 23.9. vietettävän Euroopan unionin virallisen luomutuotannon päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luomun kulutusta ja tuotantoa Euroopassa. EU:n Vihreän kehityksen ohjelma ja Pellolta pöytään -strategia ovat asettaneet tavoitteeksi, että EU:n peltopinta-alasta 25 % tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä.

Suomalaisia finaalissa

EU:n luomupäivänä palkitaan Euroopan parhaat luomualan tekijät EU:n luomupalkinnoilla (EU Organic Awards). Tänä vuonna finaalissa on mukana ensimmäistä kertaa suomalaisia: kolmen parhaan joukkoon finaaliin ovat päässeet Paras luomualue -sarjassa Etelä-Savo ja Paras luomuviljelijä (miehet) -sarjassa Tommi Hasu LuomuMattisen tilalta Kouvolasta.

Etelä-Savo on suomalaisen luomun pioneerimaakunta, jossa luomutuotannon, tutkimuksen ja hallinnon pitkäjänteinen ja kiinteä yhteistyö on luonut perustan korkealle luomuosaamiselle. Etelä-Savo on tunnettu erityisesti vahvasta luomuvihannesviljelystä ja luomumaidontuotannosta. Alueelta löytyvät myös Suomen luomumyönteisimmät kuluttajat.

LuomuMattisen tilaa Kouvolan Oravalassa pyörittävä Tommi Hasu viljelee gluteenitonta luomukauraa, -hernettä ja -rypsiä sekä pitää luomuemolehmiä. Hän on vienyt omassa työssään luomua ja kestävää maataloutta esimerkillisesti eteenpäin. Vuoden 2023 luomuyrityksenäkin palkitulla tilalla erityishuomio kohdistetaan maan kasvukuntoon ja peltojen hiilen sidontaan.

Luomupalkintojen voittajat julkistetaan EU:n luomutuotannon päivänä Brysselissä. Palkinnoilla halutaan antaa tunnustusta erinomaisesta työstä koko luomun arvoketjussa ja palkita EU:n parhaat ja innovatiivisimmat luomualan toimijat.

Luomu EU:ssa

  • EU:n luomupeltoala 16,9 miljoonaa hehtaaria. Suurimmat luomupeltoalat löytyvät Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta. Luomutuottajia yhteensä lähes 420 000. Suomessa luomua tuotetaan 4 068 tilalla (2024).
  • Luomua koko peltoalasta 10,4 %. EU:n tavoite on nostaa osuus 25 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Suomessa osuus on keskiarvoa suurempi, 14,1 % (2024).
  • Sertifioitua luomukeruualaa on 7,3 miljoonaa hehtaaria. Suomi on kirkkaasti ykkönen 6,9 miljoonalla hehtaarilla.
  • EU:n luomumarkkinan arvo yli 45 miljardia euroa. Keskimäärin EU-kansalainen kuluttaa luomuun 102 euroa vuodessa. Eniten kuluttavat tanskalaiset, 365 euroa vuodessa. Suomalaiset kuluttavat keskimääräistä vähemmän, 73 euroa per henkilö vuodessa. Eurooppalaisista eniten kuluttavat sveitsiläiset, 437 euroa vuodessa.
  • Luomu on osa EU:n lainsäädäntöä ja vaatimukset koko EU:n alueella samat. Samoin EU:n ulkopuolelta tulevien luomutuotteiden täytyy täyttää samat vaatimukset luomulle, jos yritys haluaa käyttää EU:n luomumerkkiä.

Lähde: Tilastotiedot FiBL (tiedot vuodelta 2022) ja Ruokaviraston ennakkotiedot 2024.

Näin Suomessa juhlitaan

Maa- ja metsätalousministeriö tarjoaa EU:n luomupäivänä luomuisan aamupalan. Tilaisuuteen on kutsuttu ministeriön, EU:n ja luomualan toimijoita Suomesta.

Kansanedustajille on EU:n luomupäivän kunniaksi tarjolla luomua lounaalla 19.9. Tuolloin Pikku Parlamentin ravintolan tarjonta on nostettu niin luomuisaksi kuin mahdollista. Luomuliiton edustajat ovat paikalla vastaamassa luomuun liittyviin kysymyksiin ja keskustelemassa kestävästä ruoantuotannosta.

Myös monet ruokapalvelut ovat innostuneet juhlimaan EU:n luomupäivää, ja jotkut pitävät teemaa esillä koko viikon. Tuolloin ruokalistalta löytyy erityisen paljon luomua ja monet toimipisteet hankkivat päivää varten raaka-aineita paikalliselta luomutuottajalta. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Luomutetaan ruokapalvelut -hanke tarjoaa ruokapalveluille ja ravintoloille materiaalia juhlintaan.

Pro Luomun toteuttaman Luomu on osa ratkaisua -kampanjan maistatuskiertuerantautuu Prisma Kaareen Helsinkiin EU:n luomupäivää edeltävänä viikonloppuna. Lisäksi luomumainontaa näkyy parin viikon ajan monien ruokakauppojen diginäytöillä. Kampanja on osa EU:n luomun menekinedistämishanketta, jota toteutetaan luomujärjestöjen yhteistyönä Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Belgian Flanderissa.

Tutustu EU:n luomupäivän viettoon Suomessa